-----------------------------------
catalin dumitru
24 Iun 2022 15:39


-----------------------------------
Jucaria din Spania (provenită de fapt de la Sshed), cu toate cele ...

Acum tripletul are o focală de 28-30 cm. , &#537;i o sub corec&#539;ie mult mai redusă decât în forma lui originală .
De curiozitate , am mărit spa&#539;ierea la dubletul Steinheil , care singur are o focală de vreo 70 cm. , dar rezultatul nu a fost mul&#539;umitor . Cromatismul rămâne na&#537;pa .

Am înlocuit meniscul convergent de la spate , cu o bi convexă u&#537;or asimetrică , provenită de la un zoom Taylor-Hobson britanic , luat de la @StarChild .
Au crescut atât focala cât &#537;i calitatea imaginii . Cu două dintre ocularele făcute de mine mai demult , imaginea e mul&#539;umitoare , pe la 10 sau 12 x (panopticul de 24 dă imagine varză :lol: ).

Următoarea mi&#537;care e să-i plantez o a patra lentilă , o divergentă care să mic&#537;oreze restul de sub corec&#539;ie &#537;i să crească un pic focala .

Ce e ciudat la el a&#537;a cum e acum cu lentila finală înlocuită , imaginile oferite folosit normal &#537;i inversat , sunt identice .

Folosit ca o lupă , arată ortoscopicitate perfectă . Pus la soare , e dezastru ce poate arde , spotul fiind foarte mic &#537;i orbitor.

În poze se văd ventuza cu care manevrez lentilele , o "cheie " din tablă de dural pentru uz frecvent &#537;i "&#537;prangler-ul" construit ad-hoc , fără de care nu a&#537; fi avut acces la lentile .

Va urma ...!