-----------------------------------
tudor
04 Iul 2022 23:06


-----------------------------------
In cautarea mea de oculare pentru "Fregata" am achizitionat inca trei perechi (multumesc lui Valy):

1. TeleVue Plossl 32mm este o pereche deja prezentata de mine mai sus. Am apucat sa fac o sesiune serioasa de observatii astro pe 2 iulie la tara, unde am avut o experienta vizuala foarte placuta cu perechea TV 32mm. https://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?t=9527&start=465
 Are claritate si contrast ridicate pe toata suprafata campului vizual plus o anumita experienta estetica data de faptul ca privesc de la distanta fara sa ating ocularele. Cu ele imi rezulta un FOV mare de 4 grade. Este un ocular specializat datorita pupilei de iesire de 5.6mm. Se pare ca are o transmisie a luminii printre cele mai mari din lumea ocularelor.

2. TeleVue Delite 11mm  este o pereche care de abia am achizitionat-o. Ocularele au 62 grade  si 20mm distanta de privit. Aceste caracteristici confera ocularelor o usurinta de privit pe tot campul vizual fara dificultate, fiind foarte comode. Aceasta pereche am ales-o sa fie "calul de bataie" pe acest instrument, pentru ca imi confera o magnificatie de 36x, putin peste grosismentul rezolvant al "fregatei". Testat deocamdata mai mult terestru, pot spune ca are o imagine luminoasa si plina de detalii pe toata suprafata campului vizual. Luna era foarte contrastanta in ciuda faptului ca era rosiatica si filtrata de atmosfeta groasa de la apus. Field stopul este perfect delimitat fiind ascutit ca o lama de cutit! Are doar o mica distorsiune geometrica pe marginea campului vizual. Mecanica si finisajele acestor oculare sunt exceptionale! Ca toate ocularele TeleVue, sunt fabricate in Japonia si sunt facute sa dureze!

3. Nikon Abbe Ortho 17mm este un ocular de microscopie pe barilet de 30mm. Folosesc o pereche de adaptoare din aluminiu pentru barilet 1.25. Perechea mi s-a parut inca de la inceput foarte interesanta, asa ca am achizitionat-o in ciuda faptului ca mai am si alta pereche de focala asemanatoare (18mm APM UFF).  Campul vizual de 40 grade este doar pentru cei "rezistenti"  :lol:  Cine va suporta aceste 40 de grade cu stoicism, va fi rasplatit imediat cu o definitie si luminozitate foarte rar intalnite in lumea ocularelor cu camp aparent mai mare. Astfel, pe centru este unul din  ocularele cu cea mai mare claritate intalnita de mine (impreuna cu orthoscopicele Fujiyama). Singura bila neagra este ca pe instrumentul meu f/5.6 claritatea scade pe ultimele 15 procente din FOV. Distanta de privit este suficienta pentru a putea vedea tot FOVul dar trebuie sa am un mic contact cu ochelarii. Ocularele fiind metalice acestea imi pot zgaria ochelarii. Astfel le-am confectionat niste cupe din piele care zic eu ca se potrivesc cu aspectul vintage al ocularelor. Se monteaza prin presare si stau fixe fara sa fie lipite (vezi poze).