-----------------------------------
dragos.n
08 Iul 2022 00:18


-----------------------------------
Da, recunosc, nu sunt la curent cu tot ce s-a publicat vreodata pe forum, si in plus nu am testat toate solutiile tehnice posibile. Mai mult, uneori uit sa tin cont de toate cunostiintele teoretice, probate sau nu, pe care ar trebui sa le stiu ca pe tabla inmultirii. Si din cauza asta postez filmulete gasite pe ici pe colo, care au darul de a deranja pe unii din cei care au folosit deja solutiile din filmari. Si se pare ca readucerea la suprafata a unor solutii postate cu ani in urma pe undeva in acest forum nu poate servi drept motivatie acceptabila. Si nici faptul ca asta e o ocazie de a rediscuta unele probleme, in lumina unor solutii noi, cum ar fi focuserele elicoidale foarte scurte, nu pare a fi o motivatie.

Dar sa trecem la concret. 

Focuserele elicoidale. Nu imi plac. Recunosc ca nu am utilizat un astfel de sistem decat provenit de la obiective foto, dar teoretic orice sistem de acest gen are jocuri. Altfel nu poate functiona. Iar un sistem cu rulmenti montati sa ruleze in santuri elicoidale nu am vazut. Alt motiv pentru care nu imi plac este cursa foarte scurta, care te poate obliga sa transporti dupa tine unul sau mai multe prelungitoare. Ai uitat, sau nu ai prelungitorul corect, esti in pana.

Parasolarele. Da, sunt adeptul parasolarelor. Cat mai lungi posibil, cu atat mai bine. Le-am utilizat si pe newtonul de 200, si pe refractoare, si pe maksutov, si pe SC. Si vreau sa imi fac unele pentru binoclu pentru ca, in majoritatea cazurilor, observatiile le fac dintr-un parc cu destula lumina. Sunt ele solutia absoluta. Nu prea cred. Sunt mari, pot dezechilibra telescopul, si maresc suprafata expusa la vant. Pe CloudyNights a fost publicat odata un articol despre newtonul protejat total contra refleziilor parazite. Pe langa un parasolar lung si diafragmat, ca tot tubul de altfel, folosea si un fel de groapa de lumina-sau de intuneric, dispusa in partea opusa focuserului. Arata ca un telescop cu cocoasa. Rezultatul era foarte bun, dar constructia era complicata. Ori eu sunt adeptul solutiilor accesibile, nu extreme.