-----------------------------------
Erwin
08 Iul 2022 05:24


-----------------------------------
Drago&#537;, într-adevăr, focalizatorul de la Hinds are un mic joc, dar este neglijabil fa&#539;ă de jocul pe care-l avea înainte focalizatorul normal. La vizual nu deranjează absolut de loc. Setul de oculare pe care-l folosesc acum se încadrează destul de bine în cursa lui de 10mm, majoritatea fiind TeleVue &#537;i parfocale. Doar când am pus o cameră pe telescop a fost nevoie de un prelungitor scurt. Focalizatorul cu &#539;eavă lisă care se rote&#537;te pe rulmen&#539;i înclina&#539;i la 110 grade nu are absolut niciun fel de joc, îl are Mircea la Toleascop, însă se rote&#537;te cu tot cu ocular iar dacă pui o cameră nu este prea plăcut. Cred că cel mai grozav focalizator ultraplat este cel cu articula&#539;ii laterale în triunghi formate din lamele sub&#539;iri de o&#539;el &#537;i plăcu&#539;e (ca la un pantograf) ce permite doar mi&#537;carea longitudinală a tubului. Reglajul se face cu un &#537;urub longitudinal. 

Clemele sunt esen&#539;iale la tuburile mai mici care sunt transportate în diferite pozi&#539;ii în care oglinda poate cădea de pe suport. Pot fi minimizate sau oglinda poate fi lipită cum a făcut Mircea sau cum am procedat eu la repararea MTO-11-CA. Oglinda este mică dar groasă &#537;i am folosit doar 3 puncte de silicon ro&#537;u RTV. 

Mihai, la ultralight-ul de 305mm am folosit cablu de o&#539;el (inox) ca sprijin lateral. De&#537;i stă frumos în celulă am pus totu&#537;i cleme deasupra să nu cadă la transport. &#536;i aceea este o oglindă groasă &#537;i nu avea nevoie de multe puncte, am construit un sistem cu 3 triunghiuri pe 9 puncte, just in case.