-----------------------------------
Mircea Pteancu
08 Iul 2022 16:15


-----------------------------------
Dragos

A discuta inseamna a expune si argumenta diferite puncte de vedere nu musai a topai de incantare la ce scrie cineva, fie el ditamai brazilianul.
Diafragme de apertura se folosesc pentru a obtine diferite efecte cu ele, nu am nimic cu ele.
Doar ca am amintit de o solutie care obtine acelasi efect fara a taia din apertura.
Steaua fotografiata pentru a demonstra eficienta solutiilor prezentate este Vega.
Am observat-o chiar aseara cu dobsonianul de 250mm.
Fara sa fi modificat ceva la partea mecanica sau optica, cu tot cu gheare - sase la numar, asa cum le-a prevazut Sky Watcher, nici vorba de haloul acela urias din jurul lui Vega. Deja incepand cu 120x/ Plossl Sirius 10mm, se vedeau cei doi companioni care in prima poza a brazilianului abia se vad. La 150x/ zoom Mark III, companionii se vedeau foarte bine, haloul din jurul lui Vega fiind incomparabil mai mic decat cel din a doua poza, cea din dreapta, de  dupa optimizare.

Concluzie: imbunatatirea calitatii imaginii brazilianului se datoreaza altor modificari, cum ar fi velurul, nu datorita mastii de apertura. E o abureala, nu o recomand.

nobody

Ai grija, fi mai matur, nu te lasa trombonit de toata lumea. Tipul de pe CN e de-a dreptul prostovan cand vorbeste despre egrete/ raze rectiliniare cauzate de bordul oglinzii.
Pretentia lui ca lumina parazita din imaginea sa din dreapta este mult mai putina datorita mastii de apertura este buna de poanta intr-un astro stand-up comedy. Lipsa lui de buna credinta este aratata de faptul ca a fotografiat stele de magnitudini diferite, cu prelucrari diferite.
Daca cele trei zone intunecate din prima imagine sunt datorate ravagiilor produse de bordul oglinzii plus ghearele, atunci am o intrebare.
Ce cauta cele trei zone intunecate, in aceleasi locuri dar mult mai slabe, in poza ''fara gheare'', cu masca de apertura ?
Mai ales zona intunecata din dreapta sus se vede bine. Este bine observabila si cea din stanga. Doar cea din dreapta jos este nitel ascunsa dar un ochi antrenat o gineste si pe dumneaei.

Eu fac observatii si vad detalii, nu doar ma uit ca la teveu. Nu ma duce cu zaharelu nici trestia de zahar braziliana , nici lollipop americana.

Un aparator al sfeclei de zahar daco-romane