-----------------------------------
tudor
10 Iul 2022 17:26


-----------------------------------
In cautarea mea de perechi de oculare pentru binoclul meu APM va prezint si aceste doua oculare:
MORPHEUS 17.5mm 76gr vs APM UFF 18mm 65gr
Primul lucru care iti atrage privirea este diferenta de marime dintre aceste oculare (vezi poze). Morpheus are lentila dinspre ochi mare si superba. Este genul de ocular ce te face sa iti doresti sa privesti prin el, starnindu-ti curiozitatea. Mecanic amandoua ocularele mi se par foarte bune cu finisaje excelente.
Comparatiile le-am facut terestru, de pe trepied, fara sa misc binoclul, prin acelasi tub si cu acelasi ochi, schimband ocularele prin alternare, pentru ca am avut la dispozitie doar un singur ocular Baader Morpheus 17.5mm. Din pacate nu am putut proba experienta binoculara ci doar ciclopica!

FOVul (Campul Vizual Real)
Incep cu urmatorul aspect foarte ciudat: Amandoua ocularele au fix acelasi camp real, nici mai mult nici mai putin. Dupa specificatii acest lucru nu trebuia sa se intample:
APM 18mm 65gr pe binoclul meu imi da o putere de 22x astfel campul real este 2.9 grade. Morph 17.5mm 76gr pe binoclul meu imi da o putere de 22.8x astfel campul real este 3.3 grade. Diferenta dintre  3.3 grade si 2.9 grade nu s-a regasit in comparatia mea, campurile reale fiind in realitate perfect identice! 
Facand "sapaturi", am auzit unele voci de pe alte forumuri de astronomie care spun ca  Morpheus 17.5mm ar avea defapt un camp aparent de 74 grade in loc de 76 grade, cu o focala de cel mult 16.9mm in loc de 17.5mm. Si eu am constatat ca prin Morpheus 17.5mm detaliile se vedeau pe centru mult mai usor, fiind in mod evident mai marite decat prin APM 18mm. Diferenta de magnificatie mi-a parut mult mai mare decat cum ar fi trebuit sa fie data de diferenta dintre focalele ocularelor din specificatii (22x vs 22.8x). 

Definitia pe margini a fost mai buna in APM care practic aproape 100% din camp are claritate. Tot pe margini APM are mai putine aberatii cromatice si distorsiune geometrica mai mica. Astfel se vede mai ales pe marginile campului vizual ca acest APM UFF 18mm a fost proiectat special pentru astfel de binocluri APM. Usurinta de privit este asemanatoare in ambele oculare, lucru uimitor pentru un ocular de camp aparent asa mare cum e Morpheus. Practic am putut vedea marginile FOVului comod fara nici o dificultate. 

AFOVul (Campul Vizual Aparent)
Morpheus 17.5mm castiga detasat atunci cand vine vorba de imersivitatea imaginii. Practic AFOVul mult mai mare (76-74gr vs 65 gr) creeaza impresia ca te uiti pe o fereastra larga si luminoasa in comparatie cu una mai ingusta si "amarata" a APMului.

Ca o concluzie personala, Morpheus castiga detasat la impresia artistica, iar APM primeste note mai bune la impresia tehnica. Morpheus are factorul WOW din plin! Iar APM are o imagine mai "cuminte" dar mai bine corectata optic.