-----------------------------------
tudor
13 Iul 2022 14:02


-----------------------------------
Fujiyama 25mm
Ce oculare!!!  Designul este simplu si auster, fara brizbrizuri de marketing. Sunt metalice si mai grele decat m-am asteptat. Aceasta densitate simtita in mana tradeaza o executie de calitate si o mecanica excelenta. De altfel toata seria de la 4mm la 25mm este asa. Coatingul este superb de culoarea tabacului cu mici reflexii verzi/azurii. Este cumva singurul accent ce ii da viata acestor oculare. As sta o zi intreaga doar sa ma uit la aceste oculare. Dar cel mai important este ca, aceasta mare placerea se continua si atunci cand ma uit prin aceste oculare. N-am mai vazut o asemenea claritate si luminozitate la un loc. Campul este mic de doar 42 grade. Pentru cei obisnuiti sa traiasca in puful campurilor vizuale mari, aceasta este o adevarata tortura. Dar daca totusi iti faci curaj si privesti prin aceste oculare, contrastul, luminozitatea si fantastica transparenta de cuceresc imediat. In ocularele Fujiyama Ortho HD 25mm imersivitatea este inlocuita cu claritatea absoluta!!!! 
 Deabea astept sa vad cat de taioase se vor vedea stelele. Experienta vizuala si tactila cu aceste oculare este unica. Distanta de privit este de 22mm necesitand putina imprietenire cu ocularele, pentru ca trebuie sa privesti fara contact. 
Au foarte multe in comun ca experienta vizuala cu Plossl TeleVue 32mm. Amandoua perechile au aceeasi stralucire a detaliilor si aceeasi senzatie de lumina. Imaginea prin TV Plossl este mai imersiva, insa Fujiyama vine cu un plus de claritate in imagine. 

Fujiyama 6mm
La fel ca la surorile mai mari de 25mm aceste oculare impresioneaza prin claritatea optica si mecanica excelenta. Dar trebuie spus ca aceste oculare orthoscopice de 6mm  ne introduc intr-o zona de nisa, fiind foarte specializate si foarte greu de folosit datorita eye reliefului de doar 5mm. Cu toate aceste impedimente, fiind cucerit de aceasta serie orthoscopica, am facut rost si de o pereche de 6mm pentru a o incerca pe bino.  La puterea 67x sunt ocularele mele etalon de rezolutie si contrast. Comparate cu Vixen SLV 6mm, Fujiyama au un contrast un pic mai mare al imaginii, dar SLVurile castiga de departe la comoditate. Totusi, datorita faptului ca pe binoclul meu perechea Fujiyama 6mm imi da o pupila de iesire de 1mm, o pot folosii mult mai comod si fara ochelari, astigmatimsul meu disparand in zona de centru a ochiului la aceasta pupila de iesire! 

Observatii solare
Cu "Fregata" am privit Soarele cu filtre solare pe obiective, folosind perechea Fujiyama 25mm si 6mm. Perechea 25mm mi-a aratat o imagine de o frumusete izbitoare chiar daca magnificatia era doar 16x. Iar cu 6mm steaua noastra ocupa 90% din FOV si incepeau sa se vada detaliile mai bine. Poza a fost facuta cu telefonul mobil prin ocularul Fujiyama 6mm, insa experienta la oculare a fost la alt nivel

https://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=216004#216004