-----------------------------------
iulian90
13 Iul 2022 16:34


-----------------------------------
Multumesc frumos. :) 

Mi-am mai schimbat putin tehnica la procesarea imaginilor , am descoperit ca tehnica "Smart Sharpen" din Photoshop face imaginea mai clara decat tehnica Wavelets din Registax, fara sa accentueze prea mult contrastul detaliilor fine si fara a supraexpune zonele mai luminoase, asa cum o face Wavelets in Registax. Astfel aspectul imaginii este mai realist, mai frumos cu Smart Sharpen decat cu Wavelets. Ramane sa incerc aceasta tehnica de prelucrare si pe imagini cu Soarele sau chiar pe imagini cu planete, cand va veni perioada prielnica pentru filmarea si observarea lor pe timpul serii. 

Luna in prezent se observa cu cateva grade sub ecliptica cand ajunge in dreptul constelatiilor Scorpius si Sagittarius, si trece la meridian, datorita inclinatiei orbitei selenare de 5 grade fata de ecliptica, asadar Luna se vede foarte jos pe cer pe timpul verii anul acesta si mai ales in anii 2023 si 2024, cand cel mai sudic punct de pe planul orbitei selenare in raport cu planul eclipticii va coincide cu punctul solistitiului de vara din zona constelatiei Sagitarius si Luna va ajunge la declinatia de -28,5 grade si la altitudini de numai 16,5 grade fata de orizont (pentru latitudinea de 45 grade) cand va trece prin zona constelatiei Sagetatorul. 

Deasemenea, cand Luna trece prin punctul solistitiului de iarna, intre constelatiile Gemini si Taurus, se va vedea mai sus decat ecliptica, ajungand la o declinatie de +28,5 grade si la o altitudine de 73,5 grade fata de orizont cand trece la meridian (pentru latitudinea de 45 grade), adica se va vedea foarte sus pe cer perioada asta.

Acest fenomen se petrece odata la 18 ani, adica la o rotatie completa a liniei nodurilor orbitei selenare pe planul eclipticii.