-----------------------------------
tudor
15 Iul 2022 09:14


-----------------------------------
M-am uitat la Luna in seara asta.

Binoclul 20X80 ofera o imagine foarte buna. Acum, dupa atatea discutii pe tema asta, am fost atent si se pare ca vigneteaza pe margini dar nu mi se pare deranjant, pot sa ignor chestia asta.

Am comparat cu imaginea data de C90 si prefer binoclul fara discutii, cel putin la observatii lunare. Poate daca o sa il folosesc cu un ocular mai potrivit imi schimb parerea dar nu cred. Privitul cu doi ochi este ceva ce nu poate fi cuantificat. Desi vedeam Luna la maginificatie de 60, cumva eram pacalit ca o vad mai mare in binoclu la 20X. E greu de explicat senzatia pentru ca stiintific nu are nicio noima.

C90-ul nu vigneteaza deloc dar este de asteptat avand in vedere focala de 1250.

Parca m-as risca la un acromat cu prisme de 45. Daca aberatia cromatica este comparabila cu ce vad in binoclul meu, nu e nicio nenorocire.

Vederea binoculara are doua mari avantaje:
1 Creierul nostru proceseaza cele doua imagini formand una singura mai luminoasa decat daca ne-am fi uitat printr-un singur tub (1.2x apertura)
2 Creierul nostru proceseaza cele doua imagini formand una singura dar cu iluzia unei magnificatii mai mari decat daca ne-am fi uitat printr-un singur tub (1.2x magnificatie sau poate chiar mai mult)

Este simplu de testat acest lucru: Nu trebuie decat sa inchidem un ochi din cand in cand in fata binoclului nostru ca sa vedem ce "magie" face creierului cand folosim toti ochii nostrii  :D

Iar in legatura cu aberatiile cromatice stai linistit ca la Luna, cu APM acromat 70mm chiar si cu puteri mari gen 67x, aberatiile cromatice se vad doar pe marginea Lunii si in cantitate acceptabila. Iar la puteri mai mici (20x) eu cred ca aberatiile cromatice vor fi mult mai bine gestionate decat in 20x80 tau, care banuiesc ca e unul gen Bresser 20x80. Am testat Bresser 20x80 si are ceva mai multe aberatii cromatice! Deci daca nu te-a deranjat 20x80 in mod sigur o sa iti placa APM