-----------------------------------
valy
21 Iul 2022 13:11


-----------------------------------
Long story short cum ar spune portughezul, m-am apucat de taiat placi de aluminiu. Am inceput cu placa necesara suportului celulei si capetelor de teava de 15mm grosime, si dupa o scurta analiza a schemei celulei (care pare a fi identica pentru toate celulele Istar de 150mm, de la f5 la f12), am proiectat flansa. Cu ocazia asta am gasit si un simulator de GCode care mi-a permis sa lucrez deconectat de calculatorul cu Mach 3 care e in sala masinilor legat la CNC - CAMotics. Schema 3D este incarcata cu multe elemente pe care le-am introdus ca sa ma verific, sa nu gresesc ceva, avand in vedere ca calculele le-am facut in cap.
Transpus in practica se pare ca a iesit ceea ce trebuie. Flansa contine:
- cele trei gauri M5 pentru suruburile de colimare push-pull a celulei
- cele sase perechi de gauri M4 pentru fixarea dopurilor filetate in care se conecteaza tevile
Gaurile le-am dat conform unor tabele (am gasit o diversitate de dimensiuni), filetul l-am realizat manual cu filiera.
Pasul urmator: in continuare trebuie sa desenez si sa tai cele doua flanse ce vor inlude si sina vixen (sau echivalent, poate chiar model Losmandy, e mai lata si mai rigida) pentru fixarea pe montura, iar una din flanse va avea si posibilitatea de fixare a DERF-ului undeva pe traseul dintre obiectiv si focuser. Tevile vor intra plin flanse, cu posibilitatea de strangere cu surub.