-----------------------------------
Mircea Pteancu
26 Iul 2022 11:52


-----------------------------------
Erwin

Multumesc pentru comentariu.

D-na Stavinschi a scris deja mult despre istoria Astronomiei romanesti, in acest domeniu este fara indoiala autorul cel mai important de la noi. Este om de stiinta, se documenteaza cu meticulozitate si, surprinzator pentru cineva care a cultivat toata viata o stiinta atat de arida cum este Astronomia, are o abordare si o viziune umanista asupra acestei stiinte, a lumii si a istoriei.
Indemn pe toti iubitorii Astronomiei sa-i citeasca articolele si cartile spre marele folos al lor.

Pe multi astronomi despre care a scris, d-na Stavinschi i-a cunoscut personal.
Eu sunt doar un amator care scrie despre rezultatele cautarilor sale prin tot felul de surse. Nefiind om de stiinta, imi permit uneori sa adaug propriile-mi opinii.
Imi place sa cred despre mine ca sunt un om bun si asta doresc sa fiu. Dar natura adevarata a fiecaruia nu dispare niciodata. Cand intalnesc nedreptati, uit de bunatate si iasa la iveala inchizitorul.

Oamenii sunt de buna credinta. D-na Dumitrache l-a citat cu buna credinta pe Calin Popovici care a fost un mare astronom dar i-a placut sa flirteze cu politica. Ceea ce pana l-a urma l-a si costat. 

Revenind la Donici, am sa amintesc ca a observat noua eclipse de Soare dintre care sase totale.Cele de Luna nici nu le punem. Pentru aceasta a efectuat calatorii in tari straine, de pilda in Cambodgia, Turcia si Statele Unite. 
Recordul sau a fost depasit abia dupa o suta de ani, in vremea noastra, de catre Catalin Beldea.
Nu vreau sa fiu nepoliticos dar nu se compara confortul de azi, cu toate bookingurile de avioane si hoteluri, cu conditiile de la 1900+.
Donici a fost elevul lui Bredihin, de foarte tanar a fost membru al Academiei de Stiinte din Sankt Petersburg si l-a cunoscut personal pe Mendeleev.

Mircea