-----------------------------------
tudor
03 Aug 2022 12:41


-----------------------------------
"Artistul" si Tehnicienii"

"Artistul"
Baader Morpheus 17.5mm va fi ocularul meu de cautare, facand din Fregata un adevarat RFT. Asta datorita magnificatiei de 23x indeajuns de patrunzatoare combinata cu un camp vizual de aproximativ 3.3grade si cu o "fereastra" enorma de 76 grade.  Chiar imi lipsea un ocular imersiv pentru "Fregata". Experimentarea campului extins al lui Morpheus da dependenta. Acest ocular cu caracter puternic, pe langa imersivitate mai are si urmatoarele calitati: 
Claritate si transparenta a imaginii pe centru uimitoare. 
Redatea culorilor naturala cu transmisie a luminii foarte buna. 
Comoditate foarte buna in ciuda campului enorm. Lentilele dinspre ochi sunt spectaculos de mari (vezi poze)
Punctele slabe: 
marginile sunt usor/moderat soft in ultimele 15 procente din FOV, dar nu exagerat. 
Folosit terestru se observa o distorsiune tip clepsidra pe margini. 

Il voi folosii pt plimbari prin campuri stelare, el fiind "artistul" care imi lipsea din setul prea tehnicizat de oculare. 

"Tehnicienii"
Acest "artist" este sustinut de o echipa de patru  "tehnicieni", fiecare specializat sa intervina in anumite situatii. Acestia nu mai au imersivitate data de AFOVul mare al "artistului", dar au in schimb o optica ireprosabila la toate capitolele. Numitorii comuni ai acestor oculare sunt: Transmisia luminii mare, contrastul ridicat, rezolutia mare si claritatea pe tot campul vizual.


TeleVue Plossl 32mm-12.5×- specialitatea lui va fi vanarea nebuloasele intinse in conditii de cer negru. Campul larg de 4 grade cu pupila de iesire mare de 5.6mm si transmisia de lumina foarte buna fac ca aceasta pereche sa exceleze la obiectele DSO foarte palide si intinse (Veil, America de Nord)


Fujiyama 25mm- 16×-specialitatea lui va fi mai mult terestra datorita ortoscopicitatii sale. Insa contrastul si rezolutia suprareala fac ca aceasta pereche sa fie preferata mea si la observarea Lunii sau a Soarelui, atunci cand vreau sa le vad in intregime. Acest ocular face din Luna o adevarata bijuterie filigranata ca de argint! Una din cele mai frumoase imagini cu Luna. 

TeleVue Delite 11mm- 36×- specialitatea lui este sa-mi arate putin mai in profunzime obiectele DSO. Are transmisia luminii foarte mare cu o definitie fantastica pana la marginea fovului de 62grade. Cu el ating grosismentul rezolvant al instrumentului, astfel oferindu-mi siguranta din punct de vedere al rezolutiei. 

Fujiyama 6mm- 67×- specialitatea lui este sa imi dezvaluie mai multe structuri ale obiectelor mai luminoase, cum ar fi planetele si Luna, dar si unele roiuri globulare sau nebuloase. Are campul mic insa cu un extraordinar contrast si rezolutie.  


Daca ar fi sa aleg sa folosesc pentru astronomie doar doua perechi de oculare din acestea cinci, Morpheus si Delite vor fi acelea!