-----------------------------------
valy
04 Aug 2022 13:22

Binoscop 50ED f4.8 Flatt Field
-----------------------------------
Nu, nu este o luneta in oglinda, sunt chiar doua identice, 2 x SkyWatcher Evoguide 50ED + Field Flattener for Evoguide 50ED. M-am gandit ca n-ar fi o idee prea rea sa fac un binoclu din doua astfel de lunete, mai ales ca diametrul mic al tubului permite montarea in configuratie bino fara a fi nevoie de optica suplimentara de deviere a traiectului optic pentru a asigura distanta interpupilara necesara privirii binoculare. Aveam deja una, acum Sandybel are o surioara geamana.

Exista si avantaje fata de un binoclu obisnuit. Nu mai are prisme, poti monta oculare dupa gust si/sau buget. Din teste se pare ca duce bine spre 100x deci intr-o oarecare masura se pot satisface si curiozitatile planetare sau de detaliu la magnificatii mari. Un alt avantaj este ca il poti colima simplu, fiecare tub se poate ajusta dupa gust prin simpla aliniere a traseului optic/tub in suportii de prindere, desigur am plecat de la premisa ca fiecare din doua sisteme optice este colimat si impreuna sunt identice optic/constructiv.

Fata de un binoclu normal o astfel de configuratie are un dezavantaj si anume imaginea nu este corecta (dreapta) ci rasturnata si oglindita, aspect care il face putin nepotrivit pentru observatiile terestre, dar cu ceva exercitiu mental se poate depasi acest mic inconvenient. Mai sunt si alte mici problemute precum colimarea efectiva, setarea distantei interpupilare, focalizarea individuala cu microfocuser (foarte lent) etc. 

Deocamdata il voi face fix pentru distanta mea interpupilara si necolimabil, cu o conectare prototip a celor doua jumatati cu piese din lemn decupate la CNC, daca fiecare jumatate este aliniata optic cu axa mecanica si piesele sunt simetrice nu ar trebui sa fie probleme de colimare...teoretic.
O dezvoltare interesanta, dar pe care nu stiu daca o sa o fac, ar fi sa montez optica in doua diagonale pe 2&#8221; pentru o privire comoda astro.