-----------------------------------
valy
09 Aug 2022 11:31


-----------------------------------
Sunt decizii de oportunitate pe care trebuie sa le rezolv. 
1. Intr-adevar modelul de prisma mentionat de zoth mai devreme pare ca asigura traseul optic minim si este cam singura solutie viabila. Doar ca ma departez de la ideea initiala: simplitate, elemente optice minime (pot renunta la FF), si desigur pretul e un aspect desi nu este neaparat scumpa acea prisma. Adauga comoditate in observatii, dar complica proiectul. Ramane in dezbatere.
2. Magnificatia si implicit setul/seturile de oculare. Initial m-am gandit la o magnificatie mica (minima) asigurand un camp vizual mare, cu oculare care sa furnizeze un camp aparent mare, optica ED minimalista+perechea de oculare bune avand rol de a observa cerul la calitate maxima (in orice caz la calitate mai buna fata de un binoclu clasic). Magnificatie prea mica inseamna pupila de iesire prea mare, magnificatie mai mare inseamna ca pot vedea detaliile mai bine dar se ingusteaza campul real. Ma uit in zona 15-25mm, sunt optiuni dar sunt scumpe desi sunt tentante, ca de ex. panoptic 24, delite 18.2, morpheus 17.5, nu cred ca gresesc cu niciunul din ele cum de asemenea nu cred ca gresesc nici daca raman doar cu BCO 18mm. Pot sa ma limitez la o singura pereche destinata observatiilor lejere de camp larg, stiind totodata ca instrumentul ar fi capabil si de 120x ...la o adica. 
Ideea unei astfel de constructii era ca in timp ce sistemul principal face astrofoto automatizat, eu sa stau comod pe scaunel si sa scrutez cerul instelat cu un instrument cat mai bun/flexibil posibil.