-----------------------------------
catalin dumitru
14 Aug 2022 18:49


-----------------------------------
Un mic vis dus la capat . Adaptor de la 2 inch la 1,25 cu focuser elicoidal .Toata matzaraia e sovietica , tubul de exact doi tzoli e carcasa de la un motoras ciudat , un fel de tetrafazic cu rotor nemagnetic .

Focuserul elicoidal e de la un obiectiv jupiter , cred , iar cel interior de la un industar . In locasul de 37 mm al elicoidului jupiter a intrat piulitza de la industar , alezata bineinteles . Capatul nefiletat de la surubul cu 5 canale al industarului a fost sectionat oblic in 15 petale si cu marginea alezata conic serveste la blocarea in penseta a ocularelor de 1,25 .
Scaunul cu interior conic pe care se face adunarea petalelor pensetei zace in fundul cotei de 37 mm si nu prea sunt multumit de el .Ma bate gandul sa incerc o camasa de rulment cu role tronconice , de la care sa extirpez surplusul din inaltime . O sa vad , poate e mai simplu sa confectionez o piesa din alama .

Acum tine bine chiar cu sistemul de strangere neactionat . Dupa ce o sa fixez cu Loctite piesele mufate , cred ca poate sa tina si zece kile cu capul in jos . 
Ansamblul musca vreo 2 cm din calea optica , nu e mult dar poate se putea si mai putin . Am lucrat si eu cu ce gunoaie optice am gasit prin smeltzaraia inca ne aruncata .

Am muncit cam mult pentru ca strungarul preferat a tras pe dreapta din motive de ciolane obosite .Asa ca totul a fost facut la mana , putin cate putin in timp de mai multe zile .

Reglajul claritatii direct la ocular este foarte placut , sotia a ramas impresionata de imaginea prin panoptic si mai ales de modul in care isi pune la punct claritatea , ea fiind un pic mioapa .