-----------------------------------
CristiB
14 Aug 2022 19:34


-----------------------------------
Cu cateva zile in urma am comparat si eu un Zeiss Conquest 10x cu alte binocluri scumpe si s-a dovedit ca la capitolul ,, claritatea detaliilor " Zeiss e cu cativa pasi mai in fata. Am remarcat de la bun inceput usurinta cu care se deplaseaza intregul ansamblu ce asigura focusarea, la inceput m-a pus pe ganduri lucrul asta, am cerut alt binoclu de acelasi fel, la acesta se misca ceva mai greu mecanismul dar probabil numai datorita faptului ca nu il mai probase nimeni.
Pana la urma l-am luat, am mers pe varianta cu obiectiv de 56 mm, si chiar daca unii considera ca un binoclu 10x nu e un instrument pentru astronomie totusi eu cu acest binoclu am avut cele mai rapide iesiri in miez de noapte departe de locuinta fara sa-mi fac grija cutiilor, valizelor, etc. ce trebuiesc carate. Iar imaginile oferite au fost magnifice. Doar frigul m-a facut sa ma intorc acasa (stiu, suna ciudat asta acum in august, dar in munti chiar a fost o scurta perioada foarte rece), altfel cred ca as fi stat pana rasarea soarele.
Legat de acea usurime cu care se misca mecanismul focuser, lucru ce vad acum si din celelalte rapoarte ca e ceva obisnuit la Zeiss, am facut un test pentru a determina daca aceasta caracteristica este un defect sau nu. Am dat un impuls mecanic foarte usor rotitei focuserului urmarind in acelasi timp foarte atent daca acest impuls se transforma instant in miscare de deplasare liniara a componentelor interioare ce asigura focusarea. Am repetat de mai multe ori acest experiment iar rezultatul a fost ca nu exista absolut nici o intrerupere, nici o sincopa, joc, decalare intre impulsul initial si rezultatul final al mecanismului focuser. Iar pana la urma doar asta conteaza.