-----------------------------------
valy
15 Aug 2022 11:04


-----------------------------------
L-am probat pe stele, cateva observatii:
- in mana la 13x pare mai stabilizat decat binoclul 10x, poate e doar o senzatie, sau poate e "de vina" inertia/masa mai mare a lui Sandibel
- la DSO n-am putut sa testez mare lucru, o panza fina si Luna blocau practic orice tentativa, doar nucleul lui M31 am reusit sa il vad ca un mic ghem difuz
- pana ieri deja eram impacat cu campul aparent mare dat de BCO (vreo 52grade), SW Planetary cu 58 era chiar generos fata de Plossurile de 50, insa ieri am inceput observatiile cu un Pentax XW de 10mm care are 70grade si creierul n-a fost foarte impresionat, parea un camp vizual aparent "normal", nimic iesit din comun. Socul a fost cand am pus BCO-ul, si campul s-a ingustat brusc si total neplacut. Mare bandit creierul asta!!
- ceva e gresit la partea mecanica, fie ochii privesc in crucis, trebuie un sistem de colimare ca sa pot suprapune corect imaginile in ambii ochi

Am reusit sa testez doar comportamentul diverselor oculare dpdv. al formei stetelor pe marginea campului si al impresiei artistice cu diverse focale si AFOV-uri:
- cel mai placut mi s-a parut SW Planetary de 25mm si 58' (adica 10x si un camp real de aprox 6'), senzatia ca vezi mult cer, insa pe margini stelele se vad destul de rau, apar fluturasi, in principiu nu deranjeaza cand privesti doar partea centrala a imagini
- BCO de 18mm cu 52' are si el stele deformate pe margini, parca sub forma de linii
- singurul ocular care pare sa se descurce cu f4.8-ul este Pentaxul XW10, senzatia privitului este una confortabila, dar aici problema e campul aparent de "doar" 70' care ma face sa ma gandesc serios la un Ethos :) 

Am incercat in sistem monocular si un Powermate 5X adica o magnificatie de 120x, discul lui Jupiter se vedea mare, cred ca vedeam si cele doua benzi centrale insa stratul semitransparent de nori nu-mi dadea pace deloc.

Continui lucrul la dispozitiv ..pana la victoria finala.