-----------------------------------
Mircea Pteancu
17 Aug 2022 23:04


-----------------------------------
nobody m-a inteles bine, m-am referit la faptul ca pentru a privi in zona zenitului cu montura pe care o combat, trebuie sa sa te lasi pe spate si sa levitezi. Ar urma corpul tau sa faca un unghi de 45 grade cu verticala. Sunt un yoghin neputincios, nu pot sa fac asta.

Prin binoclul lui Armand am avut ocazia sa fac observatii de la Ceala, din padure, in Iunie.
Nu as zice despre mine ca nu am pretentii si standarde, am ceva habar despre tehnica si calitatea observatiilor. Per ansamblu, mi-a placut CE am vazut si CUM am vazut prin acel binoclu.
Una peste alta, dupa ce am observat cu binoclul lui Armand, singurul impediment care ma opreste in a cumpara un binoclu Omegon 20x80mm (din care un coleg de astroclub are doua bucati) este faptul ca ale lui sunt cu zoom.

Propun colegilor sa fie mai atenti la interventiile lor, sa nu antreneze discutia spre ''banii, banii, banii ... se moare dujmanii''.


Intentia lui Marin a fost buna, nu trebuie sa se supere nimeni, a vorbit despre standardele de calitate si despre cum procedeaza firmele.
Important este - mai ales daca stim din proprie experienta - sa confirmam sau sa infirmam daca un anume instrument da rezultate la observatii si cam care sunt acele rezultate.
Este clar ca instrumentele foarte bune sunt scumpe sau foarte scumpe. Nu are rost sa tot subliniem acest lucru.
Instrumentele mai accesibile ca pret dau rezultate observationale ? Asta conteaza.
A sustine ca cei 800 de lei platiti pentru un anume instrument nu au valoare este incorect din punct de vedere comercial. 
Inseamna oare ca dealerul ii va da lui ''X''  binoclul de 4000 cu 3200 lei deoarece cei 800 lei ai lui ''Y'' sau ''Z'' nu au valoare ? Nu cred.

Cei care o tot dau inainte cu ''iu ghet uat iu pei'' incalca o lege economica demonstrata ca imbatabila deja in sec.XVIII : '' un galben are aceeasi valoare si pentru omul sarac ca si pentru cel bogat''.
Nu credeti ? Incercati intai sa obtineti vreo suma de la imbuibati si vorbim dupa.

Mircea