-----------------------------------
IACOB DUMITRU
18 Aug 2022 07:38


-----------------------------------
Dl. Gheorghe.
Aveti perfecta dreptate, personal am avut nevoie de o perioada semnificativa de timp pentru a ma obisnui cu ideea.
Va multumesc pentru interes si daca doriti voi incepe, pas cu pas, intr-o ordine fireasca, logica, elementara.
Adica am impresia ca nu vreti deloc sa ne impartasiti, sa ne prezentati viziunea dv-stra, foarte clara, asupra mecanismelor intime, generatoare ale fenomenelor omniprezente. Eu eram foarte curios sa vad daca exista cumva convergente cu viziunea mea asupra mecanismelor generatoare ale fenomenelor omniprezente.
La experimentul Michelson si Morley, spre exemplu, observabila principala era "deplasarea". 
Dinamica este o insiruire de pasi, deplasari, este fenomenul omniprezent si obligatoriu in vederea otinerii unei informatii, unui mesaj, este ingredientul intim si mai putin intim al oricarui proces, a oricarui fenomen.
Chiar nu pot sa pricep, ce sunt acele volume triedrice relevate, care exemplifica miscarea punctelor materiale pe o curba. Si ce puncte materiale au campurile fizice?
La acest nivel al clarificarilor este prematur sa introducem un alt concept, precum punctul material sau campul fizic, cu atat mai mult cu cat aceste concepte sunt insotite de neclaritati, de semne de intrebare, actualul concept va fi conturat din aproape in aproape, practic se va autocontura, autoreleva.
In aceste conditii, vom incepe prin a ne indrepta atentia spre miscare si posibila sa traiectorie, vom incerca sa depistam, intr-o logica cat se poate de elementara, solutia sau solutiile posibile ca fiind trasee permise ale miscarii.
Orice traseu este permis miscarii?
Sunt permise doar traseele care dovedesc prezenta miscarii.
Cui dovedesc traseele prezenta miscarii?
Raspuns: observatorilor.
Poate miscarea sa fie observator?
Nu numai ca poate dar este si imperios necesar ca punctele ce definesc traiectoria sa aiba un amplasament conjugat, adica sa para ca sunt intr-o relatie, adica sa para ca stie una despre cealalta, ca si cand s-ar observa reciproc.
Va rog sa imi spuneti daca aveti nedumeriri din simpla expunere facuta pana acum, daca nu, atunci vom merge mai departe cu explicatii aflate in concordanta cu logica elementara, cu demersuri care sa justifice, spre exemplu, necesitatea "punctelor distincte" in existenta traiectoriei, doar asa vom putea justifica, pas cu pas, relevarea acelor siruri de triedre si implicit, principiul ca si solutie a miscarii reale, abservabila.