-----------------------------------
sorini
19 Aug 2022 18:52

Montura binoclu
-----------------------------------
Stalpul pt montura mea de balcon nu vi l-am prezentat-o (pt ca de fapt e un stalp fixat de perete), chiar daca sunt foarte multumit de ceea ce a iesit, pt ca e f usor si rezistent.
Deoarece am devenit proaspat detinator de binoclu cu oculare interschimbabile, un BT TS 70 mm APO, am zis ca merita sa-i fac o montira furca. Dupa o consultare cu colegul Erwin, am trecut la treaba. Ceea ce a iesit fizic, puteti vedea in foto, ceea ce nu se vede este faptul ca montura este pe cat de usoara pe atat de lina in miscari, ramane fix pe pozitie, am reusit sa o echilibrez f bine, iar vibratiile se amortizeaza in max 2-3 sec. Asupra masei monturii am o mare problema; am posibilitatea ca pe stalp sa pun o montura mult mai solida, dar intreg ansamblul se afla in afara balconului si am mari retineri cand atarn greutati de 10-12 kg de stalpul fixat de perete. Din acelasi motiv am adaptat o montura SW Avant in locul monturii mai solide, pt a sustine un Mak 150! dar functioneaza incredibil de bine. Revenind la montura furca, este construita din coltare de otel de 40mm latime, pe Alt am folosit 2 placute de teflon, iar pe Az, intreg ansamblul se roteste pe o placa de textolit. Inafara de (foarte) mult dat la pila, bomfaier si gaurit, nu a implicat costuri sau materiale deosebite, iar puse cap la cap, orele de munca nu au insumat mai mult de 10.
Sper sa ajute si alti colegi detinatori de bino.
Numai bine