-----------------------------------
valy
23 Aug 2022 22:18


-----------------------------------
Sambata spre duminica am fost iar langa Buzau, si, desi se anuntau nori relativi, am riscat de data asta doar cu binoclul si o sacosica cu oculare. Planul a fost generos, vroiam sa lamuresc multe aspecte:
- distanta interpupilara
- cu/fara Field Flattener
- comparatii oculare
- detalii la planete
- sa vad ceva DSO, altele decat Andromeda.

Din fericire intre orele 21 si 02 noaptea a fost aproape senin, cerul perfectibil, mai bun decat weekendul trecut, desi prin jur se tot vedeau fulgere.
In final planul a fost atins dar nu si realizat. Dar sa le luam pe rand.

1. Distanta  interpupilara
Aici m-am masurat, m-am uitat si pe retetele de ochelari, am vazut si prin binoclul 10x50 cam ce distanta am ca sa vad comod, dar tot nu m-am lamurit, cand 62, cand 64, cand 63mm. Ca sa transez am zis sa pun ambele lunete in inelele colimabile cu care au venit, sa le fixez pe o placa, si sa le pun pe treied. Aveam o oarecare plaja prin reglarea celor 3x4 suruburi de colimare. Doar ca l-am pus la ochi, am privit prin el, am reglat sa suprapun cele doua imagini stanga-dreapta si cam atat, cred ca ochii suporta diverse distante. Acum scriind mi-a venit ideea sa pun o diafragma deasupra ocularelor cu o mica gaura, cu tuburile colimate poate asa vad exact care e distanta interpupilara.

2. Cu/fara Field Flattener
Nu stiu daca ar trebui sa aibe efect la vizual, cert e ca la foto are. Am incercat o luneta cu si una fara FF, ambele cu cate un BCO 18mm, parca parca stelele pe margini arata mai bine cu FF dar nimic clar. Am incercat si la planete, la 120x, parca se vad benzile la Jupiter, dar nimic clar si aici. Inca se joaca.

3. Comparatii oculare
Aici avem un invingator clar: XW10mm. Detaliile se vad clar chiar cand obiectul este la marginea  campului de 70' indiferent ca e direct sau cu Televue 2.5x sau 5x. Poate poate daca Jupiter atinge marginea campului sa se distinga ceva ceva neclaritate. BCO 18mm arata pe margini niste linii, in centru nu se vad stele punctiforme.

4. Detalii la planete
Am observat in ordine Saturn, Jupiter, Luna.
La Saturn imaginea placuta, luminoasa, formele bine definite. Nu am vazut diviziunea Cassini. Se vedeau doi sateliti, ulterior am constat ca defapt unul era o stea, celalalt aflat la aceeasi distanta aparenta dar de cealalta parte si putin mai sus era Titan.
Jupiter enervant de stralucitor, flancat de sateliti, doi intr-o parte doi in cealalta si planeta intre ei intr-o simetrie aproape perfecta. Se vedeau cele doua benzi centrale.
Spre sfarsitul sesiunii s-a ridicat Luna. La fix. Am pus XW10mm si TV 5x, Luna umplea aproape tot campul, se vedea si partea intunecata, spectacol complet fullscrin. In centru trona Copernicus, cu detaliile in centru si cu malurile in trepte. Luna era jos, detaliile nu m-au impresionat. Am testat si in mod bino cu BCO18mm, se vedea okish. Imaginile nu erau "taioase" ca in cassul de 200.

5. DSO
Prima tinta Andromeda. Ca un ghem pufos, parca parca se vedeau si ceva forme, dar era sub cupola de poluare a Buzaului. Cand a ajuns la zenit, la limita dintre cer laptos si cer mai negru m-a luat durerea de cap/gat, la zenit trebuie prisma zenitala (cu z nu cu g).
Cu ocazia asta am depasit recordul de maxim un DSO ever. Am mai observat doua.
Al doilea langa un trapez de stele alungit, al treilea undeva mai in dreapta jos, se vedeau ca Andromeda ca dimensiune si forme, ghem pufos. Ulterior prin Stellarium nu le-am identificat, posibil unul sa fie Wild Duck Cluster.

Din pacate pe la ora 2 a venit o perdea de nori, m-am retras. Tot din pacate ochiul era afectat de o picatura care tot aparea si disparea si afecta detaliile planetare.
M-as fi asteptat sa vad ocularele pline de stele, mari si mici, dar nu s-a intamplat asta.

6. Bonus-cateva obs terestre
Desi nu tin neaparat sa-l folosesc terestru ca nu am dece, totusi am gasit printre copaci o cruce de biserica din Buzau, cred ca sunt vreo 5km, la rasul panantului, dupa o zi cu 32'C. Nu era rau, ma asteptam la mai multe turbulente, pana la 60x e ok. Am asteptat sa se mai insereze putin, am comutat pe 120x, prea intunecat, nu mai merge.


Singurul castigator clar al serii a fost Pentax XW 10, pur si simplu functioneaza. Restul ocularelor asteapta instrumentul potrivit.
Urmeaza disemninarea rezultatelor, elaborarea planului de actiune, si implementarea lui. Asta pana la urmatoarea iesire la stele, oricand ar fi ea.