-----------------------------------
tudor
29 Aug 2022 00:57


-----------------------------------
Personal pentru binocluri mai mici de 32mm as opta pt varianta 8x in loc de 10x pt o stabilizare mai buna si o pupila mai comoda. Iar de la 42mm in sus as merge pe varianta 10x pentru ca volumul mai mare al binoclului te ajuta la stabilzare.
Conteaza sa ai foarte bine conturat ce doresti de la un binoclu, alegerile fiind foarte personale. Am inteles ca il vei folosii terestru. Deobicei, terestru, un binoclu e folosit ziua pe lumina suficienta. Un binoclu de calitate de 30mm va fi suficient ziua pe terestru, chiar cu un avantaj fata de unul de 42mm pentru simplul motiv ca il porti mai usor la tine, fiind mai compact si iti va da ocazii mai dese sa il folosesti. In schimb Nikon Monarch 5 10x42 va fi mai luminos decat Nikon Monarch 7 8x30 in conditii de luminozitate slaba si are un eyerelief mare si foarte bun pt purtatorii de ochelari. Toate astea intr-un corp mult mai compact fata de binocluri mai mari gen 10x50 sau 10x56.
Monarch 5 10x42 si Monarch 7 8x30 au o imagine cu semnatura asemanatoare, dar sunt doua binocluri pentru situatii diferite. Depinde de tine ce vei aprecia mai mult la ele:
Luminozitatea Monarch 5-ului, 
Eyerelif-ul mai mare si usurinta de privit prin Monarch5
sau
Super portabilitatea Monarch 7-ului,
Campul vizual mai mare al 7-lui,

Mai exista varianta SH dar trebuie asteptat momentul oportun. De exemplu eu am luat SH cu aproximativ 400e un Nikon HG 8x30 https://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=215334#215334
Iar Dbird a vanat un Monarch 5 10x42 tot SH