-----------------------------------
Tavi F.
29 Ian 2008 10:14


-----------------------------------
Nu neg faptul ca o matrita de otel (utilizabila incepind cu degrosarea oglinzii), s-ar putea face si pe un strung, dar pentru asta e nevoie in primul rind de: motivatie, rabdare, seriozitate si timp.

Tot din '99, preioada in care testam slefuirea pe matrite supradiametrale, (pe linga ciment si textolit) mai am si o unealta convexa (strunjita) din otel, cu diametrul de 300mm. Vreau sa spun ca nu m-as baza pe executia "neoficiala" efectuata de vreun strungar, intr-o fabrica, abaterea maxima a suprafetei generate era de ~1 mm. 
Am folosit-o la mai multe degrosari brute de concavitati, si abia acum a devenit acceptabila pe un diametru de ~220mm (desi mai prezinta zone inelare neuniform slefuite).      

Otelul e sigur mai bun decit cimentul, dar se si remoledeaza mai greu prin slefuire, se poate ajunge la situatia grava de a toca oglinda, un fapt iremediabil. 
Rugozitatea nu e prea importanta, ci marimea, suprafata, semnul abaterilor (de la sfera) cit si gradul de acoperire oglinda-matrita, sint factorii care trebuie luati in considerare, pt. stabilirea tolerantei executiei. 
Gindindu-ma la cel mai defavorabil defect, as impune o toleranta de cel mult 0.1mm, pt. o matrita pe care se incepe cu degrosarea (tu ai deja operatia asta facuta).

Daca ai posibilitati, opteaza pt. otel curbat pe masina CNC (toleranta 0.05mm) si metoda clasica. Cit de mica poate fi unealta? Eu as zice (cel putin 90%) undeva pe la 320mm diametru.

O alta varianta informativa, des utilizata de americani la oglinzile mari:
http://www.atm-workshop.com/tile-tool.html