-----------------------------------
cuzzea
08 Sep 2022 11:31


-----------------------------------
Da, din ce am inteles imi trebuie EQ6 cel putin, mai ales daca vreau sa mai pun si alte obiecte pe el, lucru care l-ar ingreuna si mai tare.

Ce vreau sa fac cu el, nu am o directie clara, sunt la inceput de drum in domeniu, deci nu pot zice precis. Da, as vrea sa incerc astrofotografie, dar il folosesc si la observatii vizuale.

Ca si background, l-am luat deoarece era la un pret acceptabil (Dobson) vs unul pe o platforma ecuatoriala si mi s-a recomandat daca tot iau, sa iau un telescop cu un f mai mic. Modelul asta a fost compromisul intre pret, specificatii si buget maxim.

Singurul neajuns pe care il am este trackingul la un zoom prea mare. Dupa un ocular de 5mm e cam greu sa pot focusa si urmari un obiect, gen un o planeta sau luna. Si da, inca este calitate pe care o pot scoate din el chiar si la 5mm cu barlow de 2x.

Am testat un eq la un coleg cu un newt de 100/650 si era mult mai comod sa fac tracking doar invartind de un maner, si foarte stabil.

Nu e ceva de care am nevoie 100% acum, dar simt ca ma indrept in directia aia, unde o sa vreau un eq. Dar momentan ce gasesc pe net noi (doar montura) la 1500-2000 EUR ma cam demoralizeaza, tinand cont ca eu am dat pe al meu 500E

Nu caut neaparat Skywatcher sau monturi noi, cred ca m-as multumi si cu ceva mult mai vechi cat timp isi face treaba. Dar da, pe viitor simt ca o sa ajung la un EQ6-Pro, mai ales daca ma va prinde si astro-photo.