-----------------------------------
Alexandru Claudiu
09 Sep 2022 17:04

Stele alungite la 2 din cele 4 colturi
-----------------------------------
Buna ziua.

Am observat de mai multa vreme o problema la unele imagini pe care le fac: stelele sunt mai alungite la anumite colturi ale fotografiei. Subliniez "la anumite colturi", nu la toate cele 4 colturi!

Dau urmatorul exemplu. Am extras cadrul cu stele in PixInsight de la o captura (Crescent Nebula). L-am postat mai jos.

Ceea ce se observa este ca stelele sunt mai alungite in coltul din stanga-sus si in cel din dreapta-jos. Mi se pare evidenta diferenta fata de celelalte 2 colturi ....

Oricum, problema principala este la coltul din stanga-sus!!!

 
Lasand la o parte faptul ca toate stelele au o anumita forma ovala din cauza impreciziei trackingului (am un SkyGuider Pro) la focale lungi (600 mm), defectul de stea ovala este mai evident la colturile amintite mai sus.

Eu folosesc ASI 533 MC-PRO, obiectiv Sigma 150-600 pentru Canon, adaptor care contine si un mic sertar unde am pus filtrul L-eXtreme. Distanta pana la senzor este de 44 mm (backfocus).

Asadar senzorul este mic, iar obiectivul este unul dedicat camerelor full-frame.

Intrebarea este: care ar putea fi cauza si ce as putea face ca sa remediez aceasta problema ?
Inteleg ca o montura "adevarata" cu Go-To ar ajuta, insa problema mea este forma de elipsa accentuata  a stelelor de la anumite colturi ...

Multumesc.