-----------------------------------
Mircea Pteancu
10 Sep 2022 16:22


-----------------------------------
Gabriel

Am fost luat la picioare in coor cand am zis de un american ca-i cam prostanac.
Ala care zice ca pierde colimarea din cauza adaptorului Baader e prostanacul nr.2.

Eu am pus un adaptor Baader T2-1.15'' la o saptamana dupa ce a ajuns la mine dobul de 250mm.
Bag mariri de pana la 480x, confirmate de rezolvari de stele duble , deci nu pierd nici o colimare.
Dar din moment ce pot sa apese pe taste si pe butoane cu prea mare usurinta, unii nu se pot abtine sa nu-si dea in stamba.
Daca prostanacul nr. 2 pierde colimarea, o fi din cauza focuserului (sau mai stiu eu  de ce) dar nu din cauza adaptorului Baader care pe mine ma ajuta foarte mult. Fara el, focuserul Crayford mi-a dat o explicatie de ce multa lume se plange de maririle mari. Pur si simplu, focuserele obisnuite sunt prea grosolane pentru focalizarea fina. 
Stiu cu siguranta ca si Costel Barza foloseste un adaptor Baader si amandoi suntem ''hepi'' cu el.

Eu am in plan sa modific dobul de 250mm.
Regretabil insa, aceasta inseamna ca trebuie fie sa modific/ carpesc tubul cu adaosuri sau prelungiri, fie sa folosesc unul nou.
M-as duce la magazinul de tuburi de doburi dar inca nu i-am aflat adresa.

Sfatul meu este sa nu te avanti in nici o modificare constructiva a tubului fara sa faci calculele cuvenite in Newt.
Din cele spuse de tine, ai o cotire egala cu cea de la dobul meu.
Ai sanse ca oglinda ta secundara sa fie cam la limita, la mine asa este.
Pe romaneste : campul de plina lumina este aproape zero. Oglinda primara ilumineaza ''din plin'' doar o zona mica din jurul centrului planului focal.
De unde necesitatea unui tub mai lung - in cazul meu.

Ca sa nu plictisesc onor membrii forumului, putem discuta cifrele in particular, daca doresti.
Una peste alta, proiectantii astia de newtoniene comerciale fac o treaba de toata baclavaua. Ca sa nu zic altceva ...

In atasament, adaptorul se vede intre ocularul X Cel si adaptorul aramiu.
Bucsa neagra de sub adaptorul aramiu este folosita doar cu ocularele de 2''.
Maretii proiectanti au introdus bucsa aceea ca sa micsoreze lungimea tubului principal si astfel sa castige volum la transportul in container. Ii doare la ananas ( ca sa nu zic altceva) de noi, se ocupa numai si numai de interesul lor. Desi toti vor ajunge someri fara noi, cei care cumparam.
In lumea globalista nu mai are cautare dictonul ''clientul nostru, stapanul nostru''.
Nu sunt toti asa dar sunt prea multi umflati care sa dau mari sefi, in absolut toate domeniile, care au acea functie din cauza existentei clientului pe care, acum se vede clar, il dispretuiesc desi este SINGURUL care plateste.

Mircea