-----------------------------------
Daniel Simion
10 Sep 2022 17:12


-----------------------------------
Daca eu merg la munte, mare sau ma uit la stele, in principiu nu trebuie sa fac reglaje dese, nu?

Ba da, trebuie.

S-a spus ce era de spus despre comparatia intre cele doua metode de realizare a clarului, dar as vrea sa mai adaug ceva. Chiar daca in general se spune ca o data ce ai realizat clarul pentru fiecare ochi (vorbesc despre binoculul cu reglaj individual), nu mai este nevoie de ajustari, eu as spune ca nu-i chiar asa. Nu vei avea acelasi clar perfect la 200m cum vei avea la infinit. De exemplu, eu reglam binoclurile cu focus individual (Steiner 8x56, Fujinon 10x50, Nikon 10x70, etc.) pe stele, sa fie punct perfect, si asa le foloseam si ziua, dar nu era chiar perfect clar totul de la 50m la infinit. Eu as imparti aceste doua categorii de binocluri astfel: 

Astro: focus individual sau central
Natura: focus central si doar focus central, altceva nu exista.
Astro si natura: focus central.

Te vei gasi in situatia in care vei vrea sa vezi o pasare, un animal, etc., vei pune APM-ul la ochi si vei observa nu este clara imaginea, vei incerca sa faci clarul cu un ochi si mai apoi cu celalalt, iar in timpul acesta te vei concentra la claritatea imaginii si nu la subiect, care poate va pleca, si vei ramane cu binoclul adaptat pentru acea distanta (+/- cativa m). Vei trece de cateva ori prin aceasta situatie si vei vrea sa arunci binoclul cu focalizare individuala. Iti spun din propria experienta. La astro, da, ai facut focusul o data si lasi asa, nu mai umbli la el, teoretic, niciodata.