-----------------------------------
Darius M
11 Sep 2022 00:03


-----------------------------------
Pare a fi astigmatism:
https://youtu.be/i0iSD50AIbI?t=1924
La apertură mai inchisă se transformă din forma de pasăre în o simplă linie, depinde de obiectiv.
Recomand sa vizualizezi tot clipul de mai sus, e destul de interesant.

Dar pot fi multe alte cauze, chiar &#537;i diferen&#539;e între diferite loturi de produc&#539;ie ale aceluia&#537;i obiectiv sau dereglări interne.

In plus am văzut că ai men&#539;ionat un adaptor, astea uneori nu sunt foarte drepte sau au toleran&#539;e prea mari astfel încât obiectivul se înclină pu&#539;in, aproape insesizabil. 
Asta ar explica de ce cu ASI ai probleme stanga sus si dreapta jos, dar cu canon 6d e vizibil doar dreapta sus. Intr-adevăr totu&#537;i, e cam ciudat stanga sus &#537;i dreapta jos.

Chiar acum am un adaptor cu problema asta, este Viltrox. 
Este oarecum utilizabil la cum îl folosesc eu, adaptez pentru filmări (nu astro) obiectiv full frame nikon la montura MFT, unde senzorul este mult mai mic, asadar doar zona centrala a luminii cade pe senzor, astfel încât distorsiunile nu se văd.

A&#537;a cum au mentionat &#537;i al&#539;i colegi de forum, recomand să rote&#537;ti camera fa&#539;ă de obiectiv(dacă adaptorul î&#539;i permite). Asfel po&#539;i determina măcar dacă e problema la cameră sau la lan&#539;ul optic &#537;i adaptoare.