-----------------------------------
catalin dumitru
12 Sep 2022 09:17


-----------------------------------
La observa&#539;ii pe timp de zi , îmi convine focalizarea centrală , mai ales că bagă nasul &#537;i restul familiei . So&#539;ia e mioapă cu vreo -2 , băiatul are &#537;i el ceva minus u&#537;or . Mă gândeam chiar să pun motora&#537; pe roata de focus ,să le fie mai u&#537;or .

La astro , se împute treaba , se simt mici varia&#539;ii de dioptrie , inclusiv la ochii mei . Plus că focalizarea centrală are toleran&#539;ele ei, care sunt cu atât mai deranjante cu cât binoclul are "x" mai mare .
A&#537;a am aflat că băiatul e u&#537;or miop  :) , pentru că arunci când îl întrebam dacă vede bine la distan&#539;ă , îmi spunea că totul e ok .
Ar fi fain să existe reglaj individual &#537;i simultan pe aceea&#537;i sculă . Dar probabil că producătorii nu vor face asta vreodată . 

Am pus mai demult pe hârtie o schemă dar a ie&#537;it cam complicată : ro&#539;i din&#539;ate , două coroane din&#539;ate "in-out" , platouri cu sateli&#539;i fixe ,dantură pe corpul ocularelor , două ambreiaje , etc . Totul de adaptat pe un binoclu cu focalizare individuală .

(nu cred că mai apuc să termin proiectul )