-----------------------------------
Erwin
18 Sep 2022 08:12


-----------------------------------
Eu am vopsit piesele din aluminiu după ce în prealabil le-am &#539;inut în solu&#539;ie de sodă caustică slabă. Am pus într-un lighean sau vas din plastic convenabil ca mărime o cantitate oarecare dintr-un plic sau gel Mr. Muscolo pentru desfundat canalizarea, în apă. Dacă solu&#539;ia e slabă riscul de accidente este minimal dar se lunge&#537;te timpul de reac&#539;ie. Eu am &#539;inut piesele între 5-15 minute, nu mai mult. Am avut grijă să spăl foarte bine piesele după aceea cu apă &#537;i să le las la uscat. Nu am mai pus mâna pe ele ca să nu se pună grăsime înainte de vopsire. Uneori vopseaua a &#539;inut foarte bine, alteori se exfoliază, depinde cât de rugoasă este suprafa&#539;a. &#536;tiu că există grund special pentru diferite materiale, dar nu am avut decât pentru plastic &#537;i nu l-am probat pe aluminiu. Aliajele din aluminiu care con&#539;in cupru s-au înegrit frumos după tratamentul în sodă însă stratul este foarte pu&#539;in aderent &#537;i se ia u&#537;or, în timp rămân gri. Nu am încercat nicio metodă de a-l fixa, poate &#537;tie un chimist dacă e posibil? Catalin Dumitru?  

Vopseaua negru mat cea mai bună pe care am găsit-o la ora actuală este Den Braven. Am folosit-o la Hubble Ground Telescope.