-----------------------------------
Sorin Sfartz
18 Sep 2022 21:44


-----------------------------------
Am facut 2 teste de vopsire la care am aplicat toate sfaturile primite. Am taiat doua bucatele dintr-o placuta de 5083 care aveau 2 fete super lucioase din fabrica (acoperite cu folie). Una din fete am slefuit-o cu smirghel foarte fin (de 600) la ambele placute. Le-am spalat bine cu sapun, le-am uscat, le-am degresat cu alcool izopropilic si le-am uscat din nou. Una din ele am pus-o in NaOH 2% unde a bolborosit timp de 3 minute. Am fost la dedeman si l-am intrebat pe unul de acolo daca au vopsea "den Braven", iar el mi-a dat un spray pe care scrie "Bostik", care cica tine tot de grupul den Braven. Deci nu stiu daca e chiar spray-ul folosit de Tavi, insa am vopsit cu el.
Rezultate:
-vopseaua de pe fata neslefuita, foarte lucioasa, netratata in NaOH, se ia foarte usor cu unghia.
-vopseaua de pe fata neslefuita, foarte luciasa dar tratata in NaOH, se ia mai greu cu unghia, dar totusi se duce daca insist.
-vopseaua de pe fetele slefuite, fie tratate, fie netratate in NaOH au prins foarte bine si nu se pot zgaria cu unghia. 
Am incercat sa vad daca fata tratata cu NaOH e mai rezistenta incercand sa o zgarii cu o cheie. Din pacate nu am putut sa imi dau seama de diferente cu metoda asta. Un obiect metalic ascutit evident ca zgarie vopseaua aceea la ambele fete, insa nu chiar atat de usor pe cat m-am asteptat. Sunt foarte multumit de rezultate.

Concluzia mea este ca cea mai eficienta operatie in marirea aderentei a fost slefuirea, care a lasat o suprafata mata cu zgarieturi f. fine de la abraziv, dar care dupa vopsire arata perfect neteda. Foarte probabil si tratamentul cu NaOH ajuta, asa ca la vopsirea pieselor o sa aplic ambele metode. 

Multumesc mult pentru sfaturi Mircea si Tavi.