-----------------------------------
Sebastian Soltan
20 Sep 2022 00:39


-----------------------------------
Revin cu noutati si cu parere de rau va spun ca am renuntat la Monarch M5. 
O sa detaliez putin. Monarch M5 a fost foarte dragut si usor de folosit/carat, insa nu a fost pe gustul meu. Motivele pentru care am renuntat la el au fost doua la numar (Luminozitatea si Clarul/DOF):
1. Ma asteptam la o imagine mult mai buna ca la Lacerta. Aici asteptarile au fost inselate intrucat binoclul era mai intunecat (10x50 vs 10x42 e diferenta mare de luminozitate). Hai ca ziua deja ma obisnuisem cu el dar noaptea eram in depresie. Cand puneam Lacerta la ochi vedeam de 10 ori mai multe stele decat cu ochiul liber, in timp ce cu M5 vedeam aceleasi stele ca si cu ochiul liber, poate ceva in plus si mai luminoase, mai clare (Jupiter fiind luminos il vedeam ca pe un globulet), dar cerul nu mai era la fel de frumos ca si cu Lacerta.
2. Clarul sau DOF ma dispera. Acum era clar, acum mutam putin stanga, dreapta, acum era neclar. Reglam focusul la fel de des ca un pianist care atinge clapele. 

Dupa ce l-am returnat cu rusine ce-i drept pt ca nu cred ca am returnat de 2 ori in viata mea cumparaturi, am inceput sa caut iar binoclu.
Am fost la Astromagazin in Bucuresti (apropo merita pe deplin experienta de a merge si a testa lucruri inainte de a le cumpara) si mi-am ales 3 binocluri pe care le-as fi ales pe baza a ceea ce am citit: Lacerta Elit 10x56, Omegon Brightsky 10x50 si APM 10x50 ED. Am asteptat ceva pana le-am testat dar a meritat:
1. Lacerta Elit are o imagine frumoasa, destul luminoasa, clara dar spre extremitati devine neclar si asta deranjeaza destul de mult. Nu este un binoclu usor; are peste 1 kg, de zici ca are mercur ceva in el. Este cam nivelul lui Vortex 10x50 HD, care si el mi-a atras atentia datorita claritatii imaginii
2. Omegon Brightsky a fost wow desi e putin mai greu ca APM-ul. Imaginea frumoas, luminoasa, sharp m-a facut sa oscilez mult intre el si APM. Aproape ca nu vedeam diferenta de calitate a imaginii intre ele (repet, le-am testat ziua). Ca dimensiuni este fix cat APM doar ca este fabricat dintr-un plastic dur dar placut la atingere. Constructia pare solida, dar este si greu, peste 1,5 kg. Ce m-a facut sa-l las deoparte a fost o neclaritate mai accentuat decat la APM si parca o usoara tenta verzuie.
3. APM-ul a fost cel care mi s-a lipit de mana. E un tanc, are o constructie serioasa, robusta. Imaginea este asemanatoare cu Omegon insa ai claritate pana aproape de exteriorul lentilei. Desi mai greu de reglat pentru ca are reglaj individual, la fel ca la Omegon, odata ce i-ai facut focus-ul corect pe fiecare ochi este un spectacol. Acesta, in ciuda celor 1,4 kg este usor de tinut in mana. In seara asta l-am scos putin afara pana sa se innoreze si imaginea a fost wow, am vazut din nou stele invizibile cu ochiul liber care se vad frumos conturate si stralucitoare prin binoclu.
Atasez si poze cu cele 3 bijuterii: