-----------------------------------
Erwin
21 Sep 2022 12:39

Problema Nagler Type 6 11mm
-----------------------------------
Cu ocazia tentativei de a colima un cass classic Omegon 150 pe steaua artificială am folosit Naglerul de 11mm. La primele reglaje nu am observat să fie nicio problemă cu ocularul în sine &#537;i nici cu telescopul dar nu am fost mul&#539;umit a&#537;a că am demontat secundara &#537;i am schimbat &#537;urubul central &#537;i arcul cu unul mai puternic. Nu-mi dau seama de ce aproape toate telescoapele comerciale vin cu arcul pus între hub &#537;i suportul oglinzii secundare unde nu are niciun rol. În fine, ideea este că după această opera&#539;iune am reluat colimarea &#537;i care acum se face mult mai sigur &#537;i mai precis (am polizat rotund &#537;i capetele &#537;uruburilor de colimare). 

Am constatat că steaua adusă în mijlocul câmpului ocularului se împră&#537;tie în toate direc&#539;iile într-o figură greu de descris. În afara zonei centrale imaginea este OK. Ce să fie, ce să fie? Am demontat iar secundara, am verificat colimarea primarei, cu laser, cu Cheshire, l-am montat la loc &#537;i nu am putut scăpa de efectul acesta. Mi-a venit în cap să încerc cu alt ocular &#537;i am folosit cel mai simplu ocular din trusă: Solid Plossl by Zoth. Am putut colima telescopul, de&#537;i nu este perfect, mai trebuie umblat pu&#539;in la primară. Sau la tubul de perfora&#539;ie, că în rest figura e OK.  

Ieri am pus Naglerul pe newtonianul Hinds. Stupoare, planeta adusă în mijlocul câmpului se lăbăr&#539;ează &#537;i apare un halou luminos. Deci clar are ceva ocularul. Ce poate fi? Mecanic e intact, nu &#537;tiu să-l fi scăpat pe jos.