-----------------------------------
saiph
27 Sep 2022 11:06


-----------------------------------
De carait nu caraie deloc.
Nici nu are niciun pic de sticktion pe ax, ceea ce e bine, dar mi-e teama sa nu stric ceva daca strang prea tare. Din pacate nici nu am o idee prea buna despre cata tensiune ar trebui sa aiba un crayford.. e primul telescop cu crayford (pana acum am avut rack and pinion si, vazand problema asta, m-as intoarce in fuga la el :D )

Problema cu alunecarea (slipping, sau slippage, sau creeping) e des intalnita la focuserele Crayford incarcate prea mult. Cat e acest "prea mult"? Pai, cu siguranta 1kg s-ar incadra in definitie :)
Cum a sugerat si Valy, orientarea orizontala ar mai incetini procesul (nu are cum sa-l opreasca, atata timp cat telescopul e in miscare continua), insa orientarea cea mai favorabila dpdv al momentului de inertie e cu camera in jos...

Ca idee, cele mai scumpe si eficiente focusere sunt cele pinion-cremaliera (cu dinti inclinati), pt simplul fapt ca nu scapa :)  Bine, sunt si robuste ca un tanc, dar pt aceeasi incarcare, alea nu scapa.

Deci, daca ideile propuse de Juliano (cu slabitul surubelelor), sau de Valy (cu majorarea gaurii si inlocuirea surubului de blocare cu unul mai mare), sau de Erwin tot nu dau rezultatele asteptate, poate n-ar strica sa consideri schimbarea focuserului. Stiu ca e complicat - implica probabil alte gauri in tub, alta distributie a maselor, alt back-focus, dar hei, macar scapi de creeping :D