-----------------------------------
Sorin Sfartz
28 Sep 2022 09:39


-----------------------------------
Eu vad 2 probleme: 

1. Asa cum spune Octavian, centrarea poate fi dificila. 
Eu am dubii ca piesa a fost facuta dintr-o prindere, caci asta ar fi insemnat sa taie filetul exterior intr-o zona ingusta langa universal. E posibil, dar nu e tocmai usor. 
Insa probabil ca piesa e facuta din doua prinderi, dar poate ai noroc ca filetul interior sa fi fost taiat in aceeasi prindere cu vreo suprafata cilindrica. Trebuie sa il intrebi pe strungar cum a lucrat piesa. Daca e vreo suprafata cilindrica centrata cu filetul acela se poate face centrarea, cu conditia ca strungarul sa doreasca asta. Depinde si de universal desigur, dar chiar si cu o chinezarie se poate face centrarea cu multa rabdare.

2. A doua problema majora este inceputul filetului. Pentru a rectifica un filet, trebuie sa pui cutitul exact aliniat longitudinal cu filetul si nu vad cum s-ar putea face asta exact. Dupa mine asta e cea mai problematica chestie si din cate imi imaginez eu s-ar face doar vizual. Cum filetul e fin, e greu de apreciat vizual si pot aparea erori, astfel ca filetul sa iasa cu joc. Strungarul trebuie sa bage cutitul in prima adancitura, nu complet si sa invarta manual unversalul si sa vada daca avansand in adancime are tendinta de a taia pe un flanc. Daca da, trebuie ajustata pozitia din avansul longitudinal mic si tot asa. Deci chiar daca strungarul e foarte bun, exista riscul sa largeasca filetul prea tare, daca nu are si ochi foarte buni.

Pacat ca nu ai dat piesele martor. Ar fi fost usor sa mai ia atunci un span de corectie.