-----------------------------------
dragos.n
29 Sep 2022 19:04


-----------------------------------
Este destul de usor, si relativ simplu sa faci un mecanism pentru dirijarea controlata manual la un dobson. Iti trebuiesc 3 fulii de dimensiuni diferite, pe care poti sa le faci eventual acasa, din placaj, sau alte materiale asemanatoare, o tija filetata, un snur, eventual cauti la mercerie unul mai rezistent din nylon, si cateva piese de prindere pe care le poti face in casa. Schema de principiu o postez mai jos. Nu e foarte grozav desenata, si nici detaliata pana, dar cred ca destul ca sa se inteleaga principiul.

Ai doua fulii, F1 si F2, unite de un snur. Fulia F1 este solidara cu telescopul si rotirea ei inclina telescopul. Snur e bine sa fie trecut de odata si jumatate peste fulia F1, ca sa aiba aderenta mai buna, dar nu foarte. Snurul e antrenat de tija filetata T prin intermediul unei placi PF in care faci o gaura filetata. Trebuie sa faci un ghidaj langa tija, ca sa nu lasi placa sa se roteasca. Cel mai usor e facand inca o gaura in placa, prin care sa treaca o tija lisa. Eu nu am reprezentat-o in desen, ca se pot imagina si alte solutii pentru sina de ghidaj in functie de ce materiale ai. Pe desen mai apare un element, LB, adica levier de intindere (sau blocare), care are in capat o fulie F3. Acesta are rol de intinzator al snurului. Astfel, in pozitie orizontala, acest levier intinde snurul, astfel incat prin frecare de fulia F1, si prin rotirea tijei filetate, telescopul se va misca controlat, si destul de fin pe axa orizontala. Iar cand levierul e in pozitia ridicata, snurul nu mai e intins, si miscarea telescopului e libera, putand astfel sa il deplasezi pe unghiuri mari, fara sa misti tija filetata. Restul, elemente de prindere ale componentelor si altele le imaginezi tu.

Cam in acelasi fel poti face si un sistem pentru miscarea telescopului pe axa verticala.