-----------------------------------
zoth
01 Feb 2008 14:02


-----------------------------------
Limitari mecanice in practica.

Am spus mai sus: "Important este ca barrelul laserului sa nu aiba joc in portocular."
Usor de zis, mai greu de facut   :) 
Dupa cum am mai amintit, toleranta standardului de 1.25" iese din masuratorile facute de mine egala cu 0.1 mm in cel mai fericit caz, ori in acest caz calibrarea unui instrument precum laserul devine mai mult decat complicata.
In desenul de mai jos putem vedea urmarile acestei tolerante.
Daca admitem ca montam un laser perfect calibrat cu abaterea maxima intr-un portocular sau focuser (situatie des intalnita in cazul in care strangerea se face cu un singur surub) care este construit pe acest standard constatam ca la o distanta de 10 metri fata de tinta spotul acestuia va desena un cerc cu diametrul de 80 mm corespunzator unei abateri de 0.23 grade fata de axa optica.
Daca si laserul este decalibrat atunci sarcina alinierii lui devine extrem de dificila, practic imposibila in asemenea situatie.
Din acest motiv am incercat practic sa reduc aceasta toleranta de montare cat mai mult inlocuind focuserul cu un dispozitiv cu strangere tip menghina.
Din testele de pana acum se pare ca nu este posibila scaderea oricat de mult a acestei tolerante.
Detalii, rezultate si imagine in curand.