-----------------------------------
Sorin Sfartz
02 Oct 2022 10:09


-----------------------------------
De centraj imi e frica, multi strungari nu ii dau atentia cuvenita si asa am ajuns sa arunc la gunoi o celula de otel pentru un obiectiv de 80mm.

E adevarat, pentru ca centrajul poate dura foarte mult si strungarii nu au vreme pentru asta. Toti mesterii pe care ii stiu eu au ceasuri comparatoare, dar nici unul nu foloseste asa ceva. Toti se bizuie pe universalele lor autocentrante si inspecteaza vizual centricitatile, ceea ce e in regula pentru majoritatea lucrarilor obisnuite. Necazul pentru mine era ca majoritatea lucrarilor mele erau neobisnuite, astfel ca a trebuit sa arunc unele piese si eu. Pana la urma mi-am cumparat un strung si asta a fost una din cele mai bune investitii. Iar pentru centraj am luat un universal cu 4 bacuri independente. Nu e nimic special, e chinezesc, insa permite totusi centraje uzuale la nivel de sutime.

Vizavi de repararea filetelor, din curiozitate, am incercat ieri sa vad daca merge si am testat ideea lui Erwin (punerea cutitului manual intr-un gang si apoi strangerea in portcutit). Mi-a reusit. Nu e chiar perfecta pozitionarea, pentru ca suruburile alea ale portcutitului deplaseaza putin cutitul la strangere, dar merge. Probabil cu o placuta intre suruburi si cutit merge si mai bine. Deci se poate face mai bine decat manual, dar trebuie rabdare.