-----------------------------------
Mircea Pteancu
07 Oct 2022 22:49


-----------------------------------
Vineri 30 Septembrie, Astroclubul ''Galaxis'' a participat la actiunea ''Noaptea cercetatorilor''.
Actiunea in sine a fost o mare dezamagire. 
Inchipuiti-va cateva sute de copii si de parinti, participand din partea a vreo 40 de scoli si cluburi scolare de mici savanti (repet ceea ce am scris cu cifre: ''patruzeci'', nu-i nici o gresala), toti inghesuiti pe cativa metri patrati. Care putea fi rezultatul decat un iures fara pauza de tipete, urlete si bajbaiala aleatoare.
Astroclubul nu si-a prezentat standul, n-ai ce cauta cu telescoape si oculare in vartejul bataliei de la Nicopole !
Totusi nu am dat bir cu fugitii. Desi mallul, ca gazda in acest an ''s-a facut de cacao'', dimpreuna cu comitetul de organizare. Editiile precedente au fost organizate cu foarte multa competenta de catre un singur barbat. In 2022, Universitatea ''Aurel Vlaicu'' a considerat ca trebuie sa se alinieze spiritului woke falimentar si la  political correctness si a pus evenimentul in grija unui comitet de organizare format din femei, mai multe decat degetele de la o mana.
A iesit ce am descris mai sus.

Am sa ajung acum la partea esentiala, pentru care am facut introducerea de mai sus.
Membrii Astroclubului ''Galaxis'' si-au instalat telescoapele la coltul mallului si au prezentat copiilor si parintilor relieful selenar. Imagini care au starnit, nu la putini copii si in ciuda vremii nefavorabile, chiote de exaltare !

Unul dintre aceste telescoape a fost dobsonianul meu ''Ratusca cea urata/ Ugly Duckling'' D=125mm F/6.9 a carui indelungata renovare (de aproape doi ani) am finalizat-o tocmai in dupa-masa acelei zile.
Membrii astroclubului au observat prin micul meu dobsonian si steaua Vega, al carei companion nu se vedea din cauza norilor si celebra ''Dubla-dubla'' Epsilon 1-2 din Lyra.

De la cele descrise mai sus, am testat dobsonianul si am constatat ca este complet operational, ca are functionalitate mai buna ca inainte de renovare, deoarece :

- am inlocuit rulmentul axial al axului vertical cu lagar format din perne de teflon si un disc LP 

- jocul axului vertical este acum reglabil fin prin metoda ATM Club Springfield

- am inlocuit axele orizontale de 110mm diametru cu altele de 160mm diametru

- am latit suprafata de asezare a axelor orizontale

- am marit stabilitatea prin dublarea amprentei la sol, prin marirea greutatii/ dublarea placii de sol, am ranforsat peretii laterali ai rockerului, am asezat intregul telescop pe picioare din pucuri de hochei, idee preluata tot de la Springfield

- raftul de oculare si butonul/ manerul de manevrare de sub focuser contribuie la ergonomizarea observatiei

- prin lipirea oglinzii primare am marit considerabil stabilitatea colimarii si am eliminat obstructia produsa de gheare

- am marit versatilitatea prin schimbarea focuserului filetat 1.25'' cu focuser filetat 2''.
Cu ocularele aflate in dotare, fara folosirea de lentile Barlow, instrumentul poate fi folosit de la 27x/ TS 32mm UWA in camp efectiv de 2.6 grade pana la 346x/ TMB Planetary 2.5mm in camp real pe cer de 10 minute de arc.
Am testat practic, toata gama de oculare si mariri este functionala. Spre regretul meu, ocularul LV 30mm/ 2'' nu poate ajunge in focar.

- prin montarea a doi bracketi/ pantofi, am marit considerabil numarul combinatiilor posibile de cautatoare care se pot monta : 6x30mm+RDF, 8X50mm+RDF, laser + RACI etc

- am pastrat manerele originale cu care pot transporta instrumentul, fie in doua subansamble, fie ca un intreg, atunci cand caut o noua locatie de observare.

Optica functioneaza bine, in parametrii. 
Am separat dubla STF 13 si am rezolvat cu discuri Airy tangente STF2 in urma cu doi ani, pe 19 Octombrie 2019. Acum, separatia ambelor duble a crescut putin. 
STF 13 are acum o separatie de 0.97'' iar STF2 are separatia de 0.95'' si au fost separate, respectiv rezolvate noptile trecute, asa cum am raportat la alt topic.
Conform criteriului Dawes, apertura de 125mm poate rezolva o dubla formata din stele de  6mv, de aceeasi magnitudine vizuala, separate prin 0.93''. Deci ... bingo !

Mai am in vedere unele mici completari dar deja ma declar  multumit de rezultatul acestei renovari.
Oare merita un telescop atat de mic, de nesemnificativ pentru multi, asemenea eforturi ?
Stiu ca acest telescop este un obiect dar mi-a oferit atat de multe observatii interesante incat eu il percep mai degraba ca pe un prieten. Iar prietenii merita toata grija si atentia.

Multumesc Domnului ca mi-a dat sanatate, putere de munca si ca mi-a luminat mintea ca sa  reusesc lucrurile bune descrise mai sus !

Mircea