-----------------------------------
dreammer54
12 Oct 2022 00:17

Ajutor pentru taiere spuma
-----------------------------------
Va salut...dupa o luunga perioada in care n-am mai postat nimic pe forum.
Am de rezolvat o problema si va rog pe voi sa-mi spuneti cum sa fac.
Eu am 3 variante pana acum.
Deci, o sa-mi fac o cutie de oculare. Din placaj de 10 sau 12 mm.grosime.
Pentru interior am cumparat o saltea pentru drumetii, din spuma sau izopren, de la un magazin de articole sportive.
Grosimea saltelei e de doar 12 mm., asa ca am taiat 3 bucati la dimeniunile dorite si le-am lipit intre ele cu scotch transparent dublu-adeziv.
Am decupat locasurile pentru oculare. Am incercat intai dupa conturul ocularelor: subler, rigla, sabloane pe carton si apoi decupata spuma. Nu mi-a placut ce mi-a iesit.
Am luat-o de la capat si acum am taiat niste deptunghiuri simple, dar evident dupa dimensiunile ocularelor (diametrul cel mai mare si lungimea).
Problema este ca taieturile au ramas cu franjuri.
Le-am indreptat si curatat din cutter cat am putut, tot nu e ceea ce trebuie.
Ma deranjeaza ca se mai rup farame, foarte mici dar destul cat sa ajunga pe oculare sau de aici eventual pe oglinda, in cele din urma.
Se mai si incarca electrostatic foarte usor si se lipesc rapid de orice - unele resturi, de exemplu,  a rebuit sa le conving sa ramana in sacul de gunoi si nu pe mainile mele :).

Cum netezesc marginile?
Ideile mele:
1. Probabil cel mai sigur si curat: masina de taiat cu fir cald.
Nu-i mare lucru sa improvizez una, teoretic probabil mi-ar iesi ceva cat sa-mi fac treaba, dar chiar n-am nici un chef sa ma mai apuc si de asa ceva.
2. Incalzesc, la aragaz, lama cutter-ului si apoi o aplic, usor si scurt, pe taieturi. Am facut asta demuult la niste polistiren expandat, am incercat si acum pe o bucata de spuma.
Scoate un miros de cauciuc ars, nu foarte puternic dar destul de deranjant, habar n-am ce vapori se degaja; rezultatul, insa, e ok, se inchid porii, desi locul unde am aplicat lama incinsa devine mai dur.
3. As merge pe varianta asta: banda izolatoare de la electrice pe care sa o lipesc pe canturi. Am avut grija sa las toleranta destula incat sa intre lejer ocularele, chiar daca as aplica banda izollier.
Banda de hartie parca n-as vrea. La cat ies eu, n-ar trebui sa-mi fac griji de umezeala, totusi parca as evita hartia.

Am alte variante mai bune?

Banuiesc ca multi ati folosit diverse spume sau bureti pentru cutii si, cel putin la primele taieturi, vi s-a intamplat la fel.
Sau, multa vorba pentru nimic, altfel spus sa-mi vad de treaba si sa las spuma asa cum a iesit?

Va multumesc.