-----------------------------------
Teo Lazar
18 Oct 2022 23:40

Teo Lazar
-----------------------------------
Salutare tuturor!

Fascinat fiind de mult timp de astrofizica si paradoxul existentei, acum cateva saptamani am hotarat, nu mai stiu cum, s-o incerc si pe asta, poate reusesc sa starnesc vreo pasiune urmasilor.

Am zis sa incep molcom, pentru a digera usor (dpdv financiar) eventualul esec, cu un refractor, (cica) acromat, 70/F6, cu montura azimutala cea mai ieftina si fragila, pentru ca, la o adica, sa ramana macar un instrument foarte portabil pentru spionat pasari, caz pentru care am completat cu un ocular zoom si adaptor smartphone.

Din lipsa de timp si nopti senine cand este si timp, tot ce am reusit sa vad a fost o cotofana si petele solare.
A fost suficient ca sa inteleg ca am de ce trece la pasul doi, adica refractor (ceva mai) acromat 70/F13 si montura EQ2 care functioneaza decent si fara exagerata aliniere polara (doar cu busola si gradatiile monturii). Luna, Jupiter, satelitii galileeni vizualizati la limita de 150x, m-au lamurit ca este necesara si motorizarea RA si filtrul cu polarizare variabila si masca Bahtinov.
Au urmat in conditii mult mai bune si Saturn, Marte si roiul Pleiadelor.
De doua zile am "furat" un Maksutov 90/F14/eq1 si am reusit sa percep castigul dat de apertura putin marita, pe un Jupiter puternic tulburat  de atmosfera si greu de prins fara baterie in cautatorul red dot
Concluzia e ca in Ucraina - e nevoie de artilerie grea, asa ca planul ideal pe cativa ani este un refractor acromat lent/mare si/sau unul rapid/mediu cu montura eq5/exos2, poate un catadioptric portabil de 5"(127mm) pe vechea montura eq2, iar in curte, de-l va aduce barza, un newtonian dobson de 10"(254mm). Pe parcurs, camera foto pe ocular/roata de filtre RGB, motorizare, ghidare automata, oculare wide angle.
Voi vedea ce aduce timpul si Bazarul.