-----------------------------------
mmarin
22 Oct 2022 14:45

Triplet apocromat chinezesc
-----------------------------------
După ce m-am dotat cu dobsonul de 200mm am început să studiez posibilită&#539;ile de a acoperi cerin&#539;ele pe care acesta nu le poate îndeplini, în special cele legate de câmp larg &#537;i portabilitate. Analizând cu răbdare &#537;i sim&#539; critic toate păr&#539;ile problemei, după câ&#539;iva ani am ie&#537;it cu o listă de specifica&#539;ii &#537;i am început să prospectez pia&#539;a. Instrumentul ideal l-am identificat rapid dar e mult peste pre&#539;ul pe care a&#537; fi dispus să-l plătesc. Vestea bună e că am timp berechet să adun banii, lista de a&#537;teptare e de aproximativ un deceniu... 
   Cum o astfel de ni&#537;ă de pia&#539;ă nu poate trece neremarcată, există numeroase telescoape cu caracteristici apropiate dar fie erau prea grele, fie nu erau în stoc iar, ca să pună capac, Brexitul a adăugat haosul vamal pentru importul din UE. Când, în octombrie anul trecut First Light Optics a aruncat pe pia&#539;ă modelul Stella Mira 90mm f/6 EDT, nu am avut nevoie de mult timp să mă decid.
   Telescopul vine ambalat cu grijă în ceea ce e numit cu emfază cutie de transport - nu cred că ar supravie&#539;ui unei căderi de pe banda de bagaje la aeroport dar cu siguran&#539;ă î&#537;i face datoria de a proteja con&#539;inutul pe drumul de la fabrică până la u&#537;a ta. Tubul optic vine cu două inele de prindere din aluminiu frezat, o &#537;ină vixen solidă &#537;i grea, un mâner de transport cu caneluri pentru accesorii &#537;i o talpă pentru căutător montată pe focuser. Un &#537;urub pentru blocarea parasolarului este ambalat grijuliu într-o pungă de plastic &#537;i aruncat apoi pe fundul cutiei. Cutia mai con&#539;ine două foi de hârtie:  un raport de testare Zygo &#537;i un atestat de conformitate de la Es Reid.
   Luneta arată bine în combina&#539;ia de fibră de carbon cu accente de aluminiu anodizat ro&#537;u &#537;i negrul lăcuit al focuserului. Obiectivul e protejat de un capac metalic negru, odată îndepărtat putem admira calitatea acoperirilor anti reflex care fac sticla aproape invizibilă atunci când o privim din fa&#539;ă. Suprafe&#539;ele din interiorul obiectivului, unde lentilele aproape că se ating au primit o aten&#539;ie specială pentru că reflexiile sunt aproape invizibile, pentru un moment am crezut că am în fa&#539;ă un triplet spa&#539;iat cu ulei. În realitate reflexiile trădează un triplet Hastings cu spa&#539;iere extrem de strânsă, poate sub 0.1mm. Parasolarul e scurt &#537;i nu se extinde decât câ&#539;iva centimetri; e nevoie de ceva mai mult pentru a &#539;ine departe condensul dar e un compromis care favorizează portabilitatea.
   La celălalt capăt capăt avem focuserul de 2.5&#8221; montat pe un rotator. Este cu cremalieră cu din&#539;i înclina&#539;i, are reductor 10:1 iar cursa e de 90mm. Asta face ca tubul interior să fie pu&#539;in cam lung &#537;i induce ceva vignetare dar cercul de plină lumină e suficient de larg chiar &#537;i pentru astro-foto. Focuserul se mi&#537;că fluid, fără joc &#537;i fără poticneli, aproape ca un crayford de calitate, doar că pare să prezinte o urmă de elasticitate dacă nu slăbe&#537;ti &#537;urubul de blocare complet. Tubul focalizatorului are o diafragmă la intrare &#537;i un &#537;ir de diafragme mici strunjite la interior; tubul optic are &#537;i el două dar, în loc să fie din tablă ambutisată cum au lunetele cu tub din aluminiu sunt modelate în fibră &#537;i au muchii rotunjite. Măcar vopseaua mată care le acoperă e de calitate &#537;i lumina reflectată de acestea nu strică semnificativ contrastul imaginii. La ie&#537;irea din focuser avem un al doilea rotator în care se înfietează adaptorul pe 2&#8221; sau, dacă preferi reductorul de focală dedicat de 0,8x. Filetul e M63.
   Primele teste le-am făcut pe &#539;inte terestre, evident. Se &#537;tie că o nouă achizi&#539;ie aduce nori în cantită&#539;i propor&#539;ionale cu nerăbdarea cu care a&#537;tep&#539;i cer senin. Pe mira de test (un zid vechi aflat la 46m de fereastră imaginea e impecabilă. Am mers până la cca 200x (BCO 6mm + Q barlow) fără să detectez culori false. După mult timp, când sim&#539;ul critic s-a mai ascu&#539;it, am detectat o urmă de sferocromatism: franje verzi/purpurii la trecerile de contrast extreme. Acestea par să crească liniar cu distan&#539;a de la axa optică după care scad. Într-un ocular de 18mm focală sunt complet invizibile. Primul test de stea l-am efectuat pe o ghirlandă de LED-uri din vecini - nu tocmai ideal dar mai mult decât nimic. În focus, imagine perfectă, fără halo sau culori false. Intra &#537;i extra focal, aceea&#537;i combina&#539;ie de verde/purpuriu cu inele bine definite &#537;i cu o subcorec&#539;ie evidentă.
    Dar, când vremea mi-a permis, într-un târziu, să-l probez la stele am avut un &#537;oc. Mai întâi, sferocromatismul a dispărut complet, nici măcar Luna nu mi-a arătat alte culori decât cele generate de dispersia atmosferică &#537;i, după observa&#539;ii îndelungate, ceva cromatism lateral de la ocular. Stelele sunt atât de mici pe cât poate să le scoată ocularul dar curbura de câmp devine detectabilă începând de la 8-9mm focală. Un corector TS flat 2 a fost adăugat imediat pe lista de achizi&#539;ii.
   Apoi, testul pe stea: am căutat o stea aproape de zenit, am focalizat &#537;i... nu mi-a venit să cred. Imaginea stelei ca-n manual, o bilu&#539;ă mică cu centrul sensibil mai luminos &#537;i bătând în albastru &#537;i un tiv vi&#537;iniu închis. Primul inel de difrac&#539;ie e mai luminos într-o parte, exact ca-n simularea Zygo dar nu eram pregătit să fie atât de întunecat comparativ cu discul airy. Atmosfera a fost atât de calmă încât, pentru o scurtă perioadă am putut vedea, la limita percep&#539;iei, mai multe inele de difrac&#539;ie, perfect conturate &#537;i concentrice. Testul intra/extra focal arată în continuare subcorec&#539;ie de sfericitate  dar mai mică iar culorile s-au schimbat în albastru/auriu &#537;i sunt mai pu&#539;in saturate.
   Desigur, la o deschidere de doar 90mm nu putem vorbi de un instrument planetar dar, pentru greutatea lui se &#539;ine bine pe picioare depă&#537;ind la musta&#539;ă mak-ul 127 - e drept că cel din urmă nu e cel mai reu&#537;it exemplar. Pentru stele duble, e o încântare, culorile stelelor sunt naturale &#537;i discurile airy bine conturate. La DSO, din nou, concurează în ligă superioară datorită rezervei de contrast, e primul telescop care mi-a arătat detalii la M27 &#537;i M33, sunt încă incredul, poate am visat.
   Concluzie: Un instrument de bună calitate care mi-a depă&#537;it a&#537;teptările. Chiar dacă serviciul meteo mi-a declarat război am avut suficiente ocazii să-i evaluez calită&#539;ile &#537;i pot să spun cu mâna pe inimă că, de&#537;i sunt alternative mai bune, diferen&#539;ele de performan&#539;ă sunt mai degrabă subtile. Singurul aspect pe care l-a&#537; vrea schimbat neapărat e solu&#539;ia aleasă pentru diafragmele interne. În aceea&#537;i gamă de pre&#539;, ceva mai ieftin, avem două telescoape cu tub metalic la Teleskop-Service respectiv Tecnosky, 90mm f/6 cu sticlă FPL 55 sau, mai scump, William Optics FLT 91, cu focuser de 3,3&#8221; &#537;i sticlă FPL53. Pentru cei cu răbdare de înger (&#537;i buzunare de CEO) există, desigur, Astro-Phisics Stowaway.