-----------------------------------
mihaig
23 Oct 2022 12:18

Re: Teo Lazar
-----------------------------------

De doua zile am "furat" un Maksutov 90/F14/eq1 si am reusit sa percep castigul dat de apertura putin marita, pe un Jupiter puternic tulburat  de atmosfera si greu de prins fara baterie in cautatorul red dot
Concluzia e ca in Ucraina - e nevoie de artilerie grea, asa ca planul ideal pe cativa ani este un refractor acromat lent/mare si/sau unul rapid/mediu cu montura eq5/exos2, poate un catadioptric portabil de 5"(127mm) pe vechea montura eq2, iar in curte, de-l va aduce barza, un newtonian dobson de 10"(254mm). Pe parcurs, camera foto pe ocular/roata de filtre RGB, motorizare, ghidare automata, oculare wide angle.
Voi vedea ce aduce timpul si Bazarul.

Salutare si bine ai venit!

Am avut/am mult mai multe decit ai  tu pe wish list.Dupa zeci de ani de holbat la ceruri,o singura concluzie:apertura rules.In afara de newtoniene,restul sunt doar "fancy",instrumente care vor ajunge rapid la "Bazar".Lista ta(daca esti vizualist si stai la casa intr-o zona Bortl decenta)ar trebui sa cuprinda un singur lucru:un newtonian pe montura Dobson cit de mare si dotat  iti permiti.Daca iti iei intrumente mai mici,gen refractoare/catadioptrice,etc,va trebui sa iesi din zona de confort,sa umbli aiurea pe cimpuri/dealuri/munti sa gasesti zone suficient de negre pentru a valorifica la maxim potentialul micilor instrumente.
     Daca vrei sa te faci fotograf de ceruri,e cu totul alta lista.Cele 2 liste au putine in comun.
Bafta,orice ai alege!