-----------------------------------
Mircea Pteancu
26 Oct 2022 22:14


-----------------------------------
Astroclubul Galaxis a organizat la Arad, cu gazduirea amabila a prietenilor nostri de la La Bottega, o sesiune publica de observare a eclipsei.
In articolul de la linkul de mai jos gasiti detalii si poze realizate de participanti :
 
https://www.astroclubgalaxis.ro/2022/10/eclipsa-partiala-de-soare-din-25.html

Subsemnatul, fiind blocat la domiciliu de viroza aflata acum in mare voga, am incercat sa observ eclipsa, folosind dobul Toleascop diafragmat la 50mm, evident prin filtru solar Baader.
Neavand cautator solar, a fost dificil sa regasesc Soarele in rarele momente cand se zarea printre nori.
Odata, pentru vreo zece secunde, am obtinut o imagine foarte buna in care se vedea cu claritate profilul reliefului selenar, peste discul solar. In rest am observat cu ochiul liber si cu binoclu 10x40mm.

Felicitari colegilor de astroclub Armand, George si Ionel si conducerii La Bottega pentru reusita actiunii care a avut categoric o puternica tenta de ''Astronomie extrema''.
Si tuturor colegilor de forum care au observat, sau cel putin au incercat sa observe eclipsa.
Stim de la Vergiliu ca  ''audaces fortuna juvat'' adica ''norocul este de partea celor curajosi''.
Eu as adauga ca succesul este de partea celor perseverenti.
Aceasta este calea: mai putine miorlaieli si mai multe observatii. Chiar de conditiile ar fi ca la Stalingrad !

Mircea