-----------------------------------
Mircea Pteancu
30 Oct 2022 00:09

Ce am mesterit zilele acestea
-----------------------------------
Va propun un nou topic in care sa scriem despre micile noastre ispravi legate de orice are a face cu repararea, reglarea, curatirea sau estetizarea echipamentelor noastre astronomice.
Desigur, cine duce la bun sfarsit un proiect, il va descrie intr-un topic dedicat.
Aici as vrea sa scriem despre lucrurile care in volumele ATM ale lui Ingalls se numesc ''miscellaneous'', la francezi se numesc ''morcelle'' iar noi sa le zicem  ''maruntisuri''.

Eu azi m-am ocupat de luneta 60x700mm.
I-am imbunatatit in aceasta vara focuserul si acum as vrea sa revopsesc tubul care e cam ciuruit.
Pentru a fi sigur ca nu va trebui sa modific gaurile dupa vopsire, am verificat colimarea folosind Cheshire.
Se vedeau trei reflexii ale Cheshire-ului: doua mari si mai intunecoase si una mica si luminoasa.
Una dintre reflexiile mari era concentrica tot timpul cu cea mica si luminoasa.
La inceput, cele doua reflexii mari- fiecare avand in centru gaura prin care privesc - nici macar nu erau tangente.
Am infasurat banda adeziva de hartie pentru zugravit de 19mm pe tub si am notat cu 1,2,3 cele trei gauri ale tubului in care se fixeaza focuserul.
Am notat pe o alta bucatica de banda, gaura/ surubul 1 al focuserului.
Am facut permutari : 1/1 , 1/2, 1/3.
Am gasit ca la 1/3, cele doua reflexii mari devin aproape tangente.
Am fortat un pic focuserul in suruburi ca sa vad incotro trebuie sa ''merg''.
Cu o pila rotunda, am largit gaura 3 pe directia dorita, numai cate cinci curse de pilire odata.
Dupa a treia largire prin pilire a gaurii, reflexiile s-au apropiat, au devenit tangente dar inca nu s-au suprapus.
Am desfacut celula obiectivului si am rotit obiectivul cu 90 grade.
Totul s-a aliniat apoi perfect.

A sunat insa clopotelul, sarmalutele erau gata, m-am indopat etc.

Apoi eram deja in plin crepuscul de seara. Cerul a fost complet innorat.
Am testat luneta pe niste plopi aflati la vreo 200- 250 metri: la 28x/ Plossl 25mm, 70x/ Plossl 10mm si 117x/ Plossl 6mm.
La 117x, imaginea a fost prea intunecata.
Detalii frumoase in crengi, scoarta si frunze la 70x; se vedeau nervurile si alte micro-detalii.
Se vede insa o lumina difuza destul de puternica.
Problema de rezolvat: tubul culisant al focuserului este lucios in interior.
Aici m-am oprit.

Mircea