-----------------------------------
Mircea Pteancu
02 Noi 2022 19:45


-----------------------------------
O imagine= o mie de cuvinte, zis-a cineva tare intelept.

Atasez schema telescopului Foucault, asa cum a fost realizat de catre Gustave Froment pentru 'l'Ecole Polytechnique'' ... pe la 1857 ... toamna.
Influentat de lectura cartilor lui Kulin, pana la lectura articolului lui Tobin, eram convins ca Foucault a folosit ca ocular un microscop.
Tobin insa explica cu claritate ca avem de a face cu o pereche de lentile-releu care ''muta'' planul focal din interiorul telescopului undeva langa  peretele tubului unde imaginea este examinata cu ocularul.
De aceea, Tobin atrage atentia ca schema din atasament, preluata din cartea lui Adolf Ganot, contine o eroare: daca razele de la obiectiv se intersecteaza in focar, inainte de prisma, ele nu mai pot forma imaginea extinsa ''ab'' dupa prisma.

Ca sa imi dau parerea cu privire la intrebarea lui Catalin.
Daca vei folosi un microscop ca sistem ocular, atunci eu cred ca se vor dezlantui toti demonii aberatiilor optice. Ba s-ar putea sa si apara vreo cativa noi, nemaivazuti ... :P 
Dar daca vei folosi un releu de buna calitate, sunt sanse mari ca totul sa fie bine.

Ce releu sa fie ?
Sa zicem ca doua obiective de binoclu de calitate, de 30mm diametru si 120mm focala.
Puse ''bot in bot'', aproape atingandu -se vor avea focala de aprox. 60mm.
Imaginea data de oglinda obiectiv va trebui sa se afle la 2x 60mm=120mm iar planul focal final ( sau ''mutat'') va fi la 120mm in spatele releului. Acolo se pun ocularele.

Luneta descrisa de tine, cred eu, va functiona daca va fi focalizata pentru infinit, deci sa lucreze cu raze paralele.  Pentru aceasta, va fi nevoie de ocular care sa lucreze cu oglinda si sa asigure fasciculul de raze paralele care sa intre apoi in luneta - telescopul secundar.
Am vazut undeva un asemenea sistem in care amatorul (Dick Jacobson?)  viziona imaginea reflectorului sau de 50cm diametru cu o luneta care aducea imaginea la capatul de jos al mamutului. Asta-i ideea, ca realizarea era ceva mai complicata, gen periscop.

Mircea