-----------------------------------
Erwin
03 Noi 2022 22:05


-----------------------------------
Ca fericit de&#539;inător al unui telescop newtonian planetar excep&#539;ional, foarte bun &#537;i la duble, cu oglinzile de la mister David Hinds senior am fost foarte contrariat de micu&#539;ul Discovery de 4 &#539;oli pe care l-am primit &#537;i m-am uitat prin el, avea o secundară imensă, aproape dublă fa&#539;ă de cea a lui Hinds &#537;i o cotire uria&#537;ă, cu un focuser bun pentru un refractor. Înlocuind secundara cu cea mai mică secundară pe care am găsit-o de cumpărat la Astrovest &#537;i schimbând de fapt toată construc&#539;ia, am păstrat numai primara, a ie&#537;it un mic telescop suficient de bun ca grab&go &#537;i suficient de bun ca să horărăsc să-l păstrez, pentru că am putut pune barlow 2.25X &#537;i vedea detalii planetare pe care nu credeam să le pot vedea cu un newtonian atât de mic &#537;i de scurt. 

A&#537;adar sunt un ferm sus&#539;inător al optimizării telescoapelor newtoniene în caz că nu au fost făcute cum trebuie din fabrică sau din nepricepere. 

Sunt curios de această abordare &#537;i dacă cineva este în stare s-o pună în practică, sunt sigur că acela se nume&#537;te Cătălin. :D