-----------------------------------
Erwin
03 Noi 2022 22:23


-----------------------------------
Iată ceva ce nu mi-a luat mai pu&#539;in de o oră cu totul. Am făcut un test de a reduce apertura unei lunete punând o diafragmă la un capac unde ini&#539;ial era un filtru de polarizare stricat. Pentru că nu &#537;tiam de la început dacă este suficientă reducerea, am decupat diafragma dintr-un disc negru de la cutiile de CD-uri blank care îmi era la îndemână, ca să nu stric degeaba tabla de aluminiu din care va fi făcută la final această diafragmă. Piesa se poate decupa &#537;i pe o ma&#537;ină de găurit cu coloană sau o bohrma&#537;ină obi&#537;nuită de mână pusă pe un suport de găurit. Am făcut tot felul de discuri &#537;i inele cu această metodă dar pentru că acum am minifreza m-am folosit de ea. 

Discul l-am lipit cu un lipici pentru polistiren, ca sa nu atace plasticul si sa-l pot desprinde u&#537;or ulterior, de o bucată de parchet laminat, găurită la mijloc. Ansamblul l-am asigurat &#537;i cu bucă&#539;ele de bandă jur împrejur, nu am avut răbdare să se usuce bine lipciul. Placa de parchet am prins-o pe o placă de fier găurită &#537;i filetată în prealabil, fixată în menghina ma&#537;inii. 

Mai întâi am decupat interiorul, discul nefiind foarte bine centrat nu am putut măsura de la început raza a&#537;a că l-am făcut mai mic în prima fază, am măsurat &#537;i apoi l-am adus la cotă. Rotirea plăcii am făcut-o cu mâna, încet, în ambele direc&#539;ii dar mai mult în direc&#539;ia strângerii &#537;urubului central, să nu se desfacă &#537;i să pierd precizia. La exterior am decupat întâi sectoare, lăsând mici punti&#539;e, ca să nu se desprindă prematur. Apoi am luat bavura cu &#537;mirghel fin. 

Am testat azi diafragma. Din păcate va trebui să fac alta mai mică, influen&#539;a a fost nesemnificativă, cu 5mm reducere nici nu se observă.