-----------------------------------
varadinagypal
20 Noi 2022 14:23

Soarele in CaK
-----------------------------------
In 2022-05-10 am prin aceasta protuberanta gigantica, si in Ha dar si in CaK. Poza de mai jos, inregistrata in CaK exclusiv, fara lumina Ha, a fost selectata ca una dintre cele mai bune a anului si este expusa in muzeul stiintelor naturii in Budapesta. 

Din cauza dinamicii extrem de nefavorabile, chiar si pentru camera de 14 biti per pixel, expuneri multiple, etc, mi-a luat mult timp si nervi sa combin datele intr-o poza nu doar frumoasa ci si cat se poate de aproape de realitate, fara prea multa licenta artistica.

Poza a fost realizata din ersatz-obsi, adica de la birou, in pauza de masa - de aici am cer decent, si fiind centru de cercetare, sunt si niste oameni curiosi. Din motive obiective, si nu in ultimul rand gratie mafiei imobiliare din Cluj, am oportunitati reduse de a observa cerul cum mi-as dori.

ASI 178MM (cooled), Lunt CaK B600 LS6CAKMDS2 varianta tub drept, Skywatcher 72/420 ED-APO, autoguider soapbox (dezvoltat de mine), EQ3 cu controllerul bazat pe un ESP32, dezvoltat de mine.