-----------------------------------
Mircea Pteancu
23 Noi 2022 23:44


-----------------------------------
Multumesc lui Tudor pentru pozele superbe si lui Erwin pentru noile detalii.

Iar pe Jimao22 il felicit pentru restaurarea superba a suprafetelor, cu pastrarea patinei. Minunat, foarte profesionist !

Am primit saptamana trecuta de la Dan Uza cartea d-nei Stavinschi despre Coculescu, voi cauta detalii in ea despre luneta din poza.
Totusi, nu cred ca aceea este o luneta de 108mm adica de ''quatre pouces''. Mai degraba as zice ca este ''une lunette de cinque pouces'' ceea ce ar insemna o apertura de 135mm. 
La Steinheil, asemenea lunete aveau focala de 211 cm, daca erau ''normale'' F/D=15.
Bardou comercializa o luneta de 120mm. Bernard Vermont a avut o asemenea luneta pe care a apucat sa o folosesca si Anestin.
Am analizat aspectele privitoare la luneta lui W. Pauly din epoca de glorie a ''Societatii astronomice romane Flammarion'' in lucrarea mea '' Astronomii amatori romani la inceputul secolului XX''. Vezi pag. 56 la linkul de mai jos:

https://www.academia.edu/41481484/Conferin%C8%9Ba_SRPAC_2018_-_Lucr%C4%83ri_%C3%AEn_extenso

Atasez extras din oferta Steinheil in care vedem ca lunetele lor de 135mm aveau focale de 1300mm sau 2110mm.
Bardou a comercializat lunete de 135mm care aveau focala de 1900mm deci erau F/14. 

Desigur, in timp, au avut loc numeroase modificari, eu mentionez exemple concrete pe care le-am gasit.

Mircea